Zilele Orașului Piatra Neamț 2015: Dansuri medievale și Ștefan cel Mare (GALERIE FOTO)

pietricica turism

IMG_1262Înconjurat de străjeri, Ștefan cel Mare și-a făcut apariția pe un cal alb, în centrul orașului, la turnul ce-i poartă numele și a deschis oficial, în culoarea vremurilor de demult, zilele de sărbătoare dedicate capitalei de județ. Cu celebrele cuvinte: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea, și nu e a voastră, ci a urmașilor urmașilor voștri!”, în ropote de aplauze și sub soarele de prânz, s-a dat startul Zilelor Municipiului Piatra Neamț, Ediție de colecție 2015.

* „Deschidem prima filă a cărții evenimentelor”

1Primarul Dragoș Chitic, însoțit de consilieri locali, județeni, primarii orașelor din județ și delegații din orașele înfrățite, a îndemnat musafirii să se simtă ca acasă și a garantat că fiecare pietrean va găsi cel puțin un eveniment pe gustul său.

„Mă bucură că sunteți în număr atât de mare alături de noi și vă mulțumesc pentru acest lucru. Până și vremea ține cu noi, soarele luminând cea mai importantă sărbătoare din «viața» orașului. Zilele Municipiului Piatra Neamț 2015 este o ediție de colecție, așa cum ne place să spunem, o ediție specială, în care invităm oamenii din Piatra Neamț să petreacă împreună cu noi, să se simtă bine, să demonstrăm ospitalitatea pentru care suntem renumiți și să arătăm musafirilor noștri frumusețea locurilor în care avem șansa să ne aflăm. Este o ediție specială și datorită faptului că, anul acesta, sărbătoarea se va întinde pe parcursul a șase zile, începând cu marea sărbătoare religioasă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Spunea cineva că zilele orașului pot fi comparate cu o carte. Ieri a fost coperta de deschidere, cu manifestări foarte interesante, care au culminat cu slujba religioasă și procesiunea la care a fost o prezență record de oameni. La această slujbă, ne-am bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, căruia vreau să-i mulțumesc din nou. Astăzi, deschidem prima filă a cărții, deschidere oficială a Zilelor Orașului, o manifestare pe care am încercat să o facem pe gustul a cât mai multor pietreni și îi invit pe toți să profite de toate aceste manifestări”, a fost cuvântul primarului Dragoș Chitic către spectatorii adunați la Turn. Tot el a precizat că aceste zile de sărbătoare reprezintă ”un bun prilej pentru turiștii care vizitează orașul să afle despre frumusețile acestui oraș și sunt convins că se vor bucura pe deplin, atât de ospitalitatea gazdelor, cât și de frumusețea acestor locuri”.

* Din Codrii Cosminului, la Piatra Neamț

ala savinEdiția 2015 a Zilelor Orașului se bucură și de prezența fraților din străinătate – Chișinău, Orhei, Hliboca și Verbania. Ala Savin, viceprimarul de Orhei, a mulțumit pentru invitație și, în numele orașului pe care îl reprezintă, i-a felicitat pe toți pietrenii pentru orașul frumos pe care îl au: „Echipa noastră este foarte bucuroasă să se afle la această mare sărbătoare a orașului. Vă aducem sincere felicitări cu ocazia Zilelor Orașului și vă transmitem un salut din partea administrației publice locale, a dlui Șerban Ion, căruia îi pare rău că nu este cu noi, dar este cu inima și cu sufletul alături de dvs. Vă dorim sănătate și La mulți ani!”.

Nicolae Șapcă, șeful delegației orașului ucrainean Hliboca, a dezvăluit auditoriului că se trage din nordul Bucovinei, „o zonă populată cu peste două sute de mii de români”. ”Vin din orășelul Hliboca, o localitate pitorească din Bucovina istorică, din partea ei de nord. Vin de la doar 4 km de acei legendari Codrii ai Cosminului, unde Ștefan cel Mare a bătut oastele vrăjmașe, care la 1497 doreau să ocupe Moldova. Acei Codrii ai Cosminului despre care Delavrancea, în Legendele sale, a scris atât de frumos și despre care am auzit la începutul manifestării, că Moldova nu a fost a strămoșilor, nu este a mea, ci este a urmașilor urmașilor noștri. Vă transmit cel mai cald salut din partea primarului orașului Hliboca, vă doresc toate cele bune și vă felicit pentru zilele orașului Piatra Neamț”.

Într-o atmosferă de epocă, în acorduri medievale, primarul Dragoș Chitic a declarat oficial deschise Zilele Orașului Piatra Neamț, ediția de colecție 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.