Scandal: 63 de elevi suspectați de fraudă la Bacalaureat la ”Vasile Conta”. Știre actualizată

vasile conta (14)

Actualizare 2: La sediul Inspectoratului Școlar Neamț a sosit o echipă de la Poliție, pentru a primi o copie după raportul de control. În condițiile în acre în raport sunt chestiuni de natură penală se va acționa în consecință.

Actualizare 1 : Raportul privind ancheta de la Colegiul Național Ștefan cel Mare nu a sosit încă la Comisia Județeană din Neamț. Este posibil ca în acest caz numărul elevilor cu propunere de excludere din Târgu Neamț să crească.

Ancheta privind presupusa fraudă de la bacalaureat de la centrul de examen organizat la Liceul Economic ”Vasile Conta”, din Târgu Neamț, a intrat în zodia pasării răspunderii. Corpul de Control de la București a vizionat casete, a considerat că nu se pune problema unei rețele din care să facă parte profesori, dar a observat alte nereguli, pe care le-a semnalat într-un raport. La râdul ei, comisia județeană, condusă de doamna Elena Laiu, a vizionat cele semnalate de corpul de control și pare să fi decis. Din cele 74 de situații catalogate drept fraudă sau tentativă de fraudă, ar mai fi rămas (doar) 63! Așa că s-a mai făcut un raport, în care sunt consemnate aceste lucruri, raport ce trebuie trimis către comisia națională/Minister, de unde se așteaptă propuneri/ indicații. 

În privința profesorilor supraveghetori, s-a făcut un alt raport, în care, în dreptul unora din ei, se consemnează ”neglijență în îndeplinirea sarcinilor” ce le reveneau, lucru care ar fi permis ca unii elevi să facă… cam ce au vrut în sala de examen.

Aceste fiind zise, sunt neapărat necesare câteva precizări.

În primul rând, nu este normal ca o asemenea situație să fie trecută sub tăcere și să nu existe o informare rapidă a opiniei publice. Afectați de anchetă nu sunt doar elevi suspectați de fraudă. A început perioada înscrierilor la facultate și sunt elevi care, teoretic, au luat bacul și trebuie să prezinte la dosarul de înscriere adeverință de bacalaureat, dacă nu chiar diploma. În cazul de față, dacă nu s-a revenit asupra dispozițiilor date, aceste adverințe nu se eliberează la nici un liceu din orașul Târgu Neamț. 

În al doilea rând, fapte precum cele întâmplate/ constatate/ incriminate la Târgu Neamț s-au petrecut în majoritatea centrelor din țară. Este normal ca un asemenea control amănunțit să se facă doar aici și aiurea, la un mic liceu din Timișoara, și să nu peste tot în țară? Măcar la câte un centru, ales prin tragere la sorți, din fiecare județ. Și, dacă se vor constata aceleași lucruri peste tot (elevi care vorbesc, se întorc unul la altul, se schimbă ciorne), ce facem, anulăm toate lucrările, amânăm admiterea la facultăți?

În al treilea rând, toată această tevatură se va lăsa cu procese în mod sigur. Părinții vor ataca în instanță deciziile, dacă acestea se vor lua în detrimentul elevilor. Cum metodologiile nu prevăd decât cu foarte mare greutate anularea notelor după ce probele s-au încheiat, cine își va asuma răspunderea pentru măsurile luate?

V.B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *