Pentru cei care încă nu au ajuns pe fruntea Masivului Ceahlău, supranumit Muntele Sfânt, Tabor, Olimp precizăm că efortul făcut pentru a ajunge acolo merită indiferent că ești în căutarea selfie-ului perfect sau a locului de regăsire spirituală. Ieri, 6 august, de sărbătoarea ”Schimbarea la Față a Domnului”, pe o vreme fără reproșuri (aproximativ 24 de grade Celsius la orele amiezii), Ceahlăul i-a primit cu porțile deschise deopotrivă pe turiști și pelerini. Tind să cred că cel puțin ieri, masivul s-a schimbat pentru câteva momente într-un Tabor.
La primele ore ale dimineții, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de pelerini a urcat pe munte având ca punct de plecare Poiana Stănilelor. I s-au alăturat preoți stareți, călugări și credincioși de toate vârstele. De la părinți cu prunci în brațe, până la oameni gârboviți de ani și dependenți de sprijinul unui băț. Pe partea aceea, traseul poate fi străbătut în aproximativ două ore. În încercarea de a-l parcurge mai rapid, stâncile vor avea grijă să-ți domolească pasul și să-ți „regleze” răsuflarea. De la picioarele muntelui, pe stâlpii înverziți sunt îndemnuri care te reduc la tăcere. Una din respect pentru cei care vor să-și caute rugile în urcușul spre lumină.
La Schitul care poartă hramurile ”Schimbarea la Față a Domnului” și ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, slujba Sfintei Liturghii a fost una în care singurul „zgomot” a fost produs de cererile înălțate de preoți și răspunsurile date de corul de cântăreți. În rest, oamenii și-au plecat frunțile în semn de supunere pentru Cel de Sus. Pentru o parte din cei prezenți a fost momentul pentru un „selfie” perfect, pentru „colecționarea” unor imagini pe care simți că trebuie să le împărtășești și cu cei ce au rămas jos. Totul, însă, a fost făcut pe silent. La sfârșitul slujbei, oamenii au putut participa și la o agapă frățească, dar nu înainte de a gusta din învățăturile ierarhilor care au participat la Liturghie. Primul care a propovăduit a fost Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a ținut o adevărată lecție de patriotism în care a amintit despre derapajele unor decizii actuale luate la nivel național și care lovesc în ortodoxie. Ca o idee generală, îndemnul ierarhului a fost acela de a încerca să ne cunoaștem mai bine valorile spirituale și de a le apăra atunci când este nevoie. ÎPT Teofan a vorbit despte Taborul din noi și despre îndepărtarea de cele de jos, pământești. „Un pelerinaj precum acesta este o clipă oprită din iureșul vieții, care ca un tăvălug, ca o cascadă care nu se mai termină parcă ne cuprinde din ce în ce mai mult. Și avem nevoie ca de aer de aceste clipe de retragere. Să ne dea Dumnezeu putere să găsim unghere de liniște în apartamentele noastre, în casele noastre, să avem curajul să ne mai depărtăm puțin de televizor, de telefon. Să avem câteva zeci de minute, cel puțin în fiecare zi, în care să fim în pustia din casele noastre, să-L întâlnim pe Dumnezeu așa cum spune cuvântul Domnului: Vino suflete în pustie ca să-ți grăiesc de la inimă la inimă!”. Mulți vor fi plecat de la acest moment cu gândul de a păstra în inimă cele de sus. Alții își vor fi continuat traseul în căutarea selfie-ului perfect. Cine a avut urechi de auzit a auzit și cine a avut ochi să vadă a văzut.
La Poiana Stănilelor se poate ajunge pe următorul traseu. Piatra-Neamț – Bicaz – din centrul Bicazului se face stângă spre Tașca (se trece prin satul Ticoș Floarea) – comuna Bicazul Ardelean (vă puteți opri să admirați o bisericuță, monument istoric) – la intâlnirea unei intersecții mergeți după semnul care indică Bistra – Poiana Stănilelor (în cea mai mare parte, drum forestier) – de aici până sus, pe munte sunt aproximativ 2 ore de „fitnes” montan. (M. TEODOROF)