Minciuna de la Crâșma Domnească și pagubele ”băieților deștepți”

crasma domeascăSubiectul ”Crâșma domnească” a fost deja dezbătut, a generat discuții și controverse. Reacția oamenilor este, de cele mai multe ori, cea firească: dacă există localul, de ce nu se autorizează, ca să funcționeze legal? Trecem peste postacii care înjură cu ordin de la împărăție, ei nu sunt importanți. Întrebarea este firească, mai ales că există nevoia socială a unui local de asemenea factură în zonă. Chiar așa: de ce nu s-au autorizat cei în cauză?

Răspunsul ar putea fi foarte simplu: pentru că nu puteau! Pentru că Primăria a emis, niște hârtii într-o primă fază, pentru ca, ulterior, să apară o negație la certificatul de urbanism, care a închis definitiv discuțiile cu privire la organizare.

Minciuna și ipocrizia apar în momentul când discuția ajunge în punctul ”Lege” și cum e ea aplicată, de conducerea și funcționarii Primăriei.

Pentru că la Crâșma Domnească este vorba chiar despre persoane din Primărie, direct sau prin interpuși, toată lumea arată spre clădirea șefilor și spune, cu jumătate de gură, că totul s-a făcut cu aprobarea foștilor și actualilor șefi din instituție. Că toată lumea, de la secretar până la șoferi, știa cine sunt proprietarii. Iar unii, binevoitori, chiar ne-au prevenit că ”nu e bine să te pui cu băieții”, că au protecție de sus, din mai multe locuri.

Primarul Chitic se declară neputincios, vicele Teodorescu ne asigura, jenat, că totul va fi demolat până pe 10 august și că, până atunci, nu se va mai desfășura activitate acolo.

Nimeni nu a răspuns la o întrebare simplă: cum a fost posibil să funcționeze, chiar în coasta primăriei, două societăți, fără autorizații, în condițiile în care simplii comercianți, cu autorizații valabile, tremură numai când aud de ANAF? Cum au putut cele două locante să funcționeze fără a avea grup sanitar și atâtea altele trebuincioase conform legii?

În acest moment, circulă o variantă împăciuitoare: construcția va fi demolată și tot ce înseamnă plângere penală sau alte repercusiuni se vor pierde în negura actelor Primăriei. În schimb, pentru compensarea pagubelor ”băieților deștepți”, s-a dat ordin pe garnizoană să se găsească un alt loc, cu vad cel puțin la fel de bun și posibilități de câștig măcar pe aceeași măsură.

 Valentin BĂLĂNESCU

 PS: Faptul că există protecție și complicitate nu mai trebuia dovedit, dar totuși, o completare se impune. A fost făcută plângere penală și totuși localul a funcționat fără autorizație, chiar și în aceste condiții. S-a semnat ordin de demolare, care trebuia înaintat la Publiserv spre execuție. Ordinul s-a semnat, de ce nu a fost pus în aplicare? De ce nimeni nu-l întreabă pe onorabilul director Morenciu cu privire la autorizare?

Totul este foarte simplu: nu este vorba despre tupeu, este vorba despre privilegii, despre faptul că sistemul funcționează și că nimeni nu are voie să iasă din ordin.

7 COMENTARII

    • Stimate domn, dacă erau în legalitate, avea cineva ceva de comentat? Cine i-a oprit să intre în legalitate? Mai ales că aveau toate avantajele, erau din primărie, o parte dintre ei, aveau la îndemână toate informațiile, aveau și au sprijinul primarului, indiferent cine a ocupat acel fotoliu. Aveți mare dreptate cu gheretele de jos, mai ales că și ele au un regim special. Despre ele se va vorbi foarte curând, dar sperăm că viceprimarul delegat Chitic Dragoș se va implica personal în aplicarea legii.
      Nu discutăm aici utilitatea și ne este perfect indiferent dacă ea rămâne pe loc, în condiții de legalitate. Și ca să fim bine înțeleși, exact aceeași situație este și cu construcția hidoasă de lângă biserică. dar v-ați întrebat vreodată de ce nu s-a intrat în legalitate și ce pățea cineva, un mic investitor dacă se așeza acolo cu o terasă la fel de bine făcută, fără a avea autorizație?

  1. Din cate am observat pe facebook ul dumnealui oamenii sunt revoltati ca acele terase se darama…..
    Ar trebui Domnul CHITIC sa tina cont si de parerea cetatenilor acestui oras nu nu mai de colegii bine pusi in primarie

  2. E pacat de orasul asta…se incadrau f bine in peisaj cele 2 locatii. Ati starnit o dezbatere care pana la urma a facut rau consumatorilor…sper sa nu fie ceva concertat…pt altii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.