Obiectele de patrimoniu recuperate în 15 ani, strânse într-un album

Obiectele de patrimoniu și operele de artă, recuperate de polițiștii din județul Neamț, sunt prezentate într-un album inedit, editat de Fundația Collegium XXI, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române. Lansarea ghidului „Millenia Opes” va avea loc miercuri, 25 noiembrie, la Athenee Palace Hilton București, în prezența polițiștilor de patrimoniu din județele Alba, Cluj, Caraș Severin, Gorj, Iași, Hunedoara, Neamț, Sibiu, Timiș și Vaslui, cei care au avut rezultate remarcabile de-a lungul anilor. Prezentarea va fi făcută de academicianul Răzvan Theodorescu, cel care semnează prefața albumului.

patrimoniu 03 obiecte
patrimoniu 01 tezaur
patrimoniu 02 cartea Toma

Județul Neamț va fi reprezentat la eveniment nu doar de comisarul șef Vitalie Josanu, ci și de doamnele Vasilica Stoiciu Frunză și Victoria Stoiciu ale căror tablouri, furate de doi constănțeni, care au pătruns în vila din Piatra-Neamț, au fost recuperate de anchetatori. Nu doar tablourile familiei Stoiciu sunt prezentate în capitolul rezervat județului Neamț, ci și un tezaur din epoca bronzului, un femur de mamut, săbii, iatagane, icoane și, mai ales, cea mai valoroasă carte scrisă de Toma d’Aquino recuperată de ofițerul de poliție de la un tânăr care o oferea spre vânzare pe internet.

”Pentru noi, ca inițiatori și organizatori ai acestui proiect, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, este o mare bucurie aducerea la lumina zilei a acestui ghid de informare și astfel, a unei realități cu reverberații spirituale adânci pentru fiecare dintre noi, și în egală măsură, pentru noi ca națiune”, ne-a declarat Monica Sechelariu, președinta Fundației Collegium. „Ideea ghidului s-a născut în urmă cu jumătate de an, iar în ultimele patru luni am lucrat exclusiv la acest proiect în cadrul Fundației, proiect ce a venit ca o continuare firească a proiectelor noastre derulate de mai bine de doi ani în parteneriatul, fundamentat pe principii solide, pe care îl avem cu I.G.P.R. Ghidul cuprinde mesajul comun al autorilor, Fundația Collegium XXI și Inspectoratul General al Poliției Române și este prefațat de către domnul academician Răzvan Theodorescu, invitat să susțină o alocuțiune la deschiderea evenimentului de lansare din data de 25 noiembrie, alături de alte oficialități și personalități marcante ale societății românești”.

 

Cristina MIRCEA