Cel mai frumos cadou electoral: Piața Centrală din Piatra Neamț – gata în 2016

pietricica turism

Într-o postare pe pagina sa de socializare, primarul Dragoș Chitic a anunțat, cu bucurie îndreptățită, că s-a semnat astăzi, 9 decembrie 2015, contractul pentru reconstruirea pieței centrale a municipiului, între Compania Națională de Investiții a MDRAP și firma care a ieșit câștigătoare din licitația organizată mai acum vreo două luni și ceva. Lucrarea va fi executată, deci, de societatea Moldocor, un nume familiar pentru Piatra Neamț și nu numai.

piata-centrala-17Unul dintre cele mai frumoase cadouri la final de an pentru pietreni. S-a semnat contractul de execuție pentru reconstrucția Pieței Centrale”, spune primarul în mesajul său. Mergând puțin mai departe, s-ar putea spune că, de fapt, pietrenii primesc cel mai frumos cadou electoral, fiindcă tot Dragoș Chitic adaugă: ”Termenul de realizare a construcției este de șase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor și sunt mari șanse ca, în vara anului viitor, să avem o nouă piață în Piatra Neamț”.

Ceea ce Mesagerul de Neamț a spus într-o analiză pertinentă, încă de la începutul anului, în contextul multitudinii de bâlbe apărute în jurul subiectului Piața Centrală, din partea autorităților municipale, indiferent de ce culoare aveau. Întrebam, atunci, dacă va exista o piață nouă la Piatra Neamț și tot noi încercam un răspuns: ”Autoritățile locale zic că da. La un moment dat, ziceau și cele naționale același lucru, ba, mai mult, exista amenințarea că primul cancioc ar fi fost turnat de Ponta sau Dragnea, dacă nu de amândoi. Între timp, totul a rămas la stadiul de cort. Nimeni nu știe exact cum s-a declanșat focul și mai ales cum de s-a propagat atât de repede, de sus în jos, potrivit expertizei, dacă s-a stabilit vreun vinovat, dacă a fost vorba de vreo neglijență a cuiva, dacă asiguratorul dă banii, iar, dacă nu-i dă, ce argumente are să nu o facă. Dintr-un anumit punct de vedere, incendiul se pare că a picat mănușă peste societate. S-a mai diminuat capitalul social, există argumente valabile ca să se treacă la o reorganizare (sau spre faliment), se poate trece la parteneriate între societate și întreprinzători privați și, mai ales, se pot face proiecte de investiții, aducătoare de beneficii. Fiecare proiect are nevoie de planuri, care planuri costă, mai ales dacă sunt făcute de oamenii apropiați.

Ca să răspundem la întrebarea din titlu, vom avea o piață nouă la Piatra Neamț dacă vom avea alegeri anticipate în Neamț. Dacă nu, vor începe lucrările la ea cândva prin toamna lui 2015, numai bine pentru a putea prezenta realizări în 2016, când vom avea alegeri la termen”.

De la incendiu a trecut un an și jumătate de promisiuni, de speranțe, de frig pentru negustori și cumpărători deopotrivă, de comerț la cort, tarabă, umbrelă sau alte improvizații. Nu se poate spune că ar fi crescut înțelepciunea, probleme sunt în continuare multe și Compania Municipală de Investiții Urban SA, a consiliului local, este cu un picior jum’ate în groapă, dar… măcar se face piața! În anul electoral 2016, îndeplinirea acestui obiectiv va fi un argument greu de campanie și nu e de mirare că fiecare trage focul pe spuza lui. N-a postat bine dl Chitic mesajul pe rețeaua de socializare, că a reacționat și președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, și este de așteptat să apară și o declarație publică a fostului viceprimar Aurelia Simionică, fiindcă, până la urma cozii, drumurile la București le-a făcut ea, iar când nu le-a făcut personal, măcar a sunat la ușă.

Urmează să vedem Moldocor la treabă. Primarul Chitic și-a luat angajamentul că ”Vom monitoriza cu atenție derularea contractului și vom oferi tot sprijinul necesar pentru realizarea acestui obiectiv. Reconstrucția Pieței Centrale reprezintă o nevoie stringentă pentru orașul nostru și este un obiectiv prioritar al administrației locale. Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au implicat în acest proiect”.

(D.O.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.