Drăghiș și Muraru – Mimoze în Dosarul Microsoft

pag-1-msg-235De fiecare dată când există o problemă importantă pe scena politică românească – de data aceasta fiind alegerea primarilor în două tururi de scrutin ori diferite legi, băgate pe șestache -, pac la Războiu’, mă-nțeledzi, cu Dosarul Microsoft, dosar în care toți care au luat bani îi au, bine mersi, în conturile proprii, beneficiază de ei, iar singurul vinovat a rămas Gheorghe Ștefan, fostul primar de Piatra Neamț, din ce în ce mai înghesuit de toți martorii.

Printre aceștia, se remarcă foarte cunoscuții de acum – în Neamț, cel puțin – Gabriel Muraru și Decebal Drăghiș. Cei doi s-au transformat într-un fel de haiduci de modă nouă, care iau de la multinaționale și-și dau săracilor de ei.

Amândoi par să fi făcut un tandem care mergea ca uns, folosindu-l pe Ștefan pentru a-și rotunji veniturile, iar Ștefan folosindu-i pe ei ca pe niște curele de transmisie pentru propriile-i afaceri.

Strict în Dosarul Microsoft, cei doi, martori, apar acum ca niște roboței care reacționau la stimuli (telefoane), dădeau fuga la bancă, scoteau banii și fugeau cu ei în traistă la Ștefan. Nu au precizat niciodată dacă traista era dată de bancă, drept bonus pentru tranzacție.

Pentru a digera mai ușor frigul de afară, taxele și impozitele locale care trebuie plătite, facturile, grijile de zi cu zi, publicăm pentru dvs., cu mici comentarii, selecțiuni din declarațiile nevinovatului Decebal Drăghiș și ale celor din grupul său, așa cum au fost ele date în fața procurorilor.

Pentru cei care nu știu, e bine să reamintim că Decebal Drăghiș, cunoscut sub numele ”Dec”, a fost personaj într-un alt dosar îngropat cu brio, al băncii Bancorex, și a mai fost cercetat pentru fals, uz de fals, cecuri fără acoperire în afaceri cu alcool și porci.

Pe Drăghiș îl interesa Oil Terminal din Constanța

Decebal Draghis, marca inregistrataDin dorința de a machia cumva relația lui cu Gheorghe Ștefan, Decebal Drăghiș le-a povestit magistraților că el avea mai multe firme care se ocupau de afaceri cu petrol și așa a aterizat la Piatra Neamț, unde, toată lumea știe, astfel de afaceri sunt înfloritoare, mai ales cele bazate pe evaziune fiscală. ”Toată lumea știa că Gheorghe Ștefan este extrem de influent la Oil Terminal din Constanța, unde numise politic un director. A interacționat cu acesta, deoarece avea nevoie de el, pentru o serie de contracte cu societatea de stat amintită. Astfel, l-a cunoscut pe fostul primar din Piatră Neamț, prin intermediul lui Gabriel Muraru, consilierul lui Ștefan. La Oil Terminal, nimeni nu primea contracte fără știrea lui Ștefan. Comisioanele pentru afacerile cu Oil Terminal erau plătite pe tonă de combustibil și erau stabilite de Gheorghe Ștefan”, a aratat Drăghiș.

Declarația, după părerea noastră, este de o extremă gravitate, Oil Terminal din Constanța fiind o societate aflată în directa subordonare a Ministerului Economiei – mai multe amănunte despre raportul de subordonare minister & societate poate oferi fostul secretar de stat Claudiu Stafie. În mod normal, ar fi trebuit să ducă la o cercetare, din care să aflăm până acum câte tone de combustibil au fost vândute prin Oil Terminal, ca să putem calcula valoarea comisionului despre care vorbește Drăghiș și care, tot pe spusele lui, ar fi trebuit să ajungă la Gheorghe Ștefan. Dacă fiecare tonă de combustibil conținea comision, poate ar fi interesant de știut și cine au fost clienții care au acceptat să plătească taxa amintită de Decebal Drăghiș. După care, ar trebui să vedem cine a făcut parte din Consiliul de Administrație al Oil Terminal, oameni cu demnitate și onoare dacă ascultau de indicațiile venite de la Piatra Neamț.

Nevinovatul Drăghiș amintește ceea ce se știe deja, că, prin două off-shore-uri, s-au plimbat vreo 4 milioane de dolari, dar el nu s-a spurcat nici măcar cu un cent. Nu, el avea alte interese: ”Eram proprietar cu identitate ascunsă (de off-shore – n.red.). Muraru mi-a cerut să se folosească de cele două firme că să încaseze un comision pentru Gheorghe Ștefan” și ”Aveam stabilitate și continuitate la Oil Terminal”.

Cum acționa o pereche de oameni cinstiți

gheorghe stefan (3)Din declarațiile aceluiași Drăghiș, aflăm care era rolul său și, mai ales, al celuilalt om cu demnitate și onoare, care este Gabriel Muraru, zis și Regele Sării: ”…L-am cunoscut pe Florică. Am schimbat numerele de telefon, a durat 5 minute și urmă să ne vedem din nou. I-am dat copii lui Florică după cele două firme. Ulterior, i-am spus lui Ștefan ce am rezolvat. Am semnat contractul prin avocata Mazilu și am aflat că era vorba de 4 milioane de dolari care reprezenta comisionul lui Gheorghe Ștefan. Primii bani au intrat destul de greu. Ștefan și Muraru mă întrebau ce se întâmplă și mă puneau să-l sun pe Florică să-l întreb ce se întâmplă. Florică spunea că a plătit, dar nu intraseră banii. Într-un final, banii au intrat în două tranșe. Banii au fost transferați prin Tomi Răzvan, care a încheiat niște contracte în baza cărora să scoată banii cash și să-i împartă. (…) Primarul vorbea doar personal, nu la telefon. Banii erau scoși în numerar de Tomi Răzvan și predate lui Muraru sau chiar și mie. Întâlnirile erau la hotel Marriott, la birou. Banii erau aduși în sacoșe sau genți și apoi predați în 30 minute lui Ștefan Gheorghe. (De remarcat precizia și rapiditatea cu care se mișcau cei doi în București – n.red.) Aveam stabilită o modalitate de comunicare. El știa că trebuie să primească bani. Uneori, mai era de față, când i-am dus banii, și șoferul meu. (…) Când Ștefan avea nevoie de bani urgent, atunci chiar era urgent. Era o problemă dacă nu-i dădeam banii în cel mai scurt timp. Uneori, scoteam de la mine din firme. Banii erau duși la Marshal sau Eurohotel. Uneori, chiar și acasă la acesta, în Piatră Neamț”.

Numele celor doi se leagă și în altă tranzacție cunoscută, a apartamentelor cumpărate în blocul construit de VIP-uri, pentru VIP-uri la Piatra Neamț. Drăghiș povestește, cum din banii Microsoft, a cumpărat două apartamente pentru Gheorghe Ștefan: ”Erau pentru copiii primarului. Apartamentele au fost cumpărate cu banii dintr-un off-shore. Se întâmpla în 2010. După ce au intrat banii, relația mea cu Gheorghe Ștefan s-a îmbunătățit. Mi-a propus chiar să particip la o licitație din Piatră Neamț, licitație care avea ca obiect administrarea unei firme a primăriei, despre Perla Invest este vorba. Avea grijă de pârtiile de schi, telegondolă și mai toate obiectivele turistice din oraș. (…) Mi-a cerut să schimb proprietarul apartamantelor de pe off-shore. A fost o vânzare fictivă. Giorgiana, fiica lui Ștefan, a plecat din țară, nu a mai vrut apartamentul. Celălalt a fost vândut concubinei fiului lui Gheorghe Ștefan”.

Între gentlemeni, când e vorba de bani de șpagă, se mai fac afaceri, se mai dau și țepe. Onorabile. Decebal Drăghiș amintește, en passant, despre greutățile partenerului Muraru și cum l-a ajutat el cu un credit, pe care i l-a plătit, de teamă (!), iar în contrapartidă a putut să ia, și el, un apartament, pentru propria-i concubină: ”Am plătit creditul pentru Muraru deoarece mi-a fost teamă de el. Relațiile dintre noi s-au răcit după ce el a fost numit director la Salrom. Eu aveam afaceri în Piatră Neamț, inclusiv la postul Giga Tv”.

Absolut în treacăt, avocata care s-a ocupat de înființarea off-shore-urilor, aruncă o bombiță, tot via Drăghiș: ”În legătură cu apartamentul mai mare din Piatra Neamț, cel care a fost cumpărat pentru fiica lui Gheorghe Ștefan, dar care a ajuns, într-un final, la Drăghiș, acesta din urmă mi-a spus, la un moment dat, ar trebui să stea altcineva în el. Unul ar fi trebuit să ajungă la Anca Boagiu”.

Parcă, încet-încet, se face lumină, știut fiind faptul că Anca Boagiu era cunoscută de un important personaj politic încă din fragedă pruncie și se juca… prin nisip.

Gabriel Muraru, prin ochii martorilor

gabriel-muraruMartorul Răzvan Tomi: ”Muraru Gabriel mi-a propus să închei niște contracte cu un off-shore pentru un comision de 4% din valoarea sumelor tranzacționate. Banii erau scoși din conturi, eu îi adunam și îmi opream comisionul la retragere. Banii îi duceam în parcarea mare, din fața Parlamentului, lui Gabriel Muraru sau la biroul de la Marriott al domnului Drăghiș, personal”.

Va fi foarte interesant de văzut ce va declara Muraru pe 2 februarie, când va fi audiat în dosar și, probabil, va da ochii cu fostul său șef, partener de afaceri, ocrotitor politic, Gheorghe Ștefan. (Valentin BĂLĂNESCU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *