Târâș-grăpiș spre 5 iunie cu partidele din Neamț

uslEvenimentele din ultimele zile din județ au dat semnalul startului pentru campania electorală. Din punctul de vedere al locuitorilor județului cel mai important eveniment îl reprezintă schimbarea de la Consiliul Județean. Debarcarea foarte rapidă a lui Constantin Iacoban (UNPR), cu sprijinul (acoperit de lege) rapid și fățiș al prefectului Angheluță, a dat aripi PSD-ului local, care trebuia să demonstreze că a meritat să vină șefii la Piatra Neamț. Lovitura cu mantă a distrus practic UNPR-ul, care acum chiar contează doar prin consilierii județeni, câți au mai rămas, și prin aleșii din parlament, care oricum și-au aranjat aproape toți locuri calde pentru mandatul viitor. Sau cel puțin, așa cred sau așa li s-a dat de înțeles.

Marele câștig al PSD-ului nemțean, pe lângă faptul că va avea ocazia să ghidoneze banii județului spre tot felul de manifestări specifice unui an electoral, este ceea ce putem numi marea împăcare. Un PSD care acționează unit, în care toți liderii care contează și-au dat mâna uitând pe moment resentimentele ( prezența lui Liviu Harbuz alături de Ionel Arsene fiind semnificativă în acest sens) va fi greu de învins de filiala nemțeană a Partidului Național Liberal. Motivul este vizibil chiar și din telegondola lui Pinalti. În Neamț ei nu se pot numi partid, pentru că acesta ar trebui să aibă un conducător, structuri lucrative și să știe dreapta ce face stânga. Aici avem niște grupuri cu interese specifice, învățate să se lucreze cu spor pe la spate.

Pentru orice om care gândește normal este greu de înțeles politica sinucigașă a filialei liberale nemțene.

Dacă la Consiliul Județean nu aveau mari pretenții în această candidatură, ele par să fie și mai mici după 5 iunie 2016. Zilelele următoare ar putea pierde funcția de primar ocupată ad-hoc de Dragoș Chitic, care în felul acesta nu va mai avea decât șanse teoretice în lupta electorală. Exact acest lucru îl vrea chiar o parte a PNL. De ce? Din motive de orgolii, din motive de prea multă iubire între PNL și PDL, sau, dacă vreți, între Cozmanciuc și Drăgan. Dacă acest moment va veni, cine își va asuma eșecul? Eugen Țapu are scuza că era plecat pe la Abu Dhabi, Mugur Cozmanciuc că lucrează pentru filială la București, iar Drăgan că pe el nu-l informează ceilalți. Deci NIMENI! Așa s-a ajuns la comunicate diferite pe același subiect, când ai echipă de comunicare plătită cu zeci de mii de parai.

Indolența, orgoliile și luptele interne vor duce la pierderea luptei pentru primăria Piatra Neamț, mai ales dacă pentru ALDE va candida deputatul Cătălin Drăgușanu. Iar dacă PSD-ul îi va opune acestuia un candidat fără un profil măcar asemănător – Aurelia Simionică, de exemplu – de candidat care nu se potrivește, va pierde și el.

ALDE înseamnă în Neamț Drăgușanu și, dacă îl vor primi pe Iacoban, îl putem adăuga și pe el printre cei care contează. În rest, oameni care sunt și ei prin zonă, unii au hanuri, alții au făcut bani la Consiliul Județean și speră să facă un bis mai îmbelșugat, alții vizează posturi, totul pe baza unei înțelegeri preelectorale cu PNL-ul.

Pe tăcute, dar cu tenacitate, Partidul România Unită a intrat în scenă cu destul aplomb. Sorin Cazan l-a racolat pe Jănel Iosub și împreună par să facă o echipă eficientă, în ciuda restului conducerii care își vede pozițiile și interesele pereclitate. Și-au făcut organizații cam prin tot județul și dacă mai continuă așa, cu un discurs naționalist și aplicat pe dorințele alegătorului scârbit de vechile partide, nu ar fi de mirare să-i vedem cu 2-3 consilieri județeni.

La capitolul prezențe mai putem bifa Mișcarea Populară, aflată în plin proces de redirecționare a busolei marinerului Băse, care ar putea avea o prezență onorabilă la Piatra Neamț și Târgu – Neamț și un M10 deocamdată în căutare de aderenți și a unei direcții clare în teritoriu.

Valentin Bălănescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *