Fost consilier județean – 5 ani de închisoare cu executare și prejudiciu uriaș

pietricica turism

nadina-simionUnul dintre consilierii surpriză ajunși în forul legislativ județean din echipa propusă de Mihai Fărcășanu, șeful de atunci al PP-DD Neamț, este pe cale să ajungă alături de acesta în penitenciar. Este vorba despre Nadina Simion, care se află în fața perspectivei de a sta 5 ani după gratii, într-un dosar în care a fost judecată pentru complicitate la aderare/sprijinire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. „Grupul infracțional” era compus din 11 persoane, capul de afiș fiind Marius Crăciun, cunoscut prin mai multe cauze penale în care a fost implicat.

La sfârșitul anului trecut Tribunalul Bacău i-a condamnat pe 8 dintre inculpați la pedepse cu executare. În plus, instanța i-a obligat la plata prejudiciului pe „inculpații Crăciun Marius, Varga Florin Irinel, Simion Nadina, Cristea Eduard Vasile și Barlădeanu Cosmin Dragoș, în solidar, suma de 3.223.981,43 lei și inculpații Crăciun Marius, Varga Florin Irinel,  Varga Cosmin, Cristea Eduard Vasile, Stanciu Neculai și Nicula Constantin Claudiu, în solidar, suma de 1.296.899 lei”.

Hotârărea a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, cea care va da verdictul definitiv. În ziua de 11 ianuarie s-au judecat atât primul termen în dosarul de fond, cât și cererea unora dintre membrii grupului de a fi scoși de sub control judiciar. Magistrații au decis ca Crăciun Marius, Varga Florin Irinel, Varga Cosmin, Barlădeanu Cosmin Dragoș, Simion Nadina și Cristea Eduard Vasile să rămână sub control judiciar, iar în cauza de fond au dat amânare pentru luna februarie.

Întregul grup este acuzat că, prin intermediul a trei firme, a derulat „ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat, fapte ce au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro)”, după cum au precizat procurorii în rechizitoriu.

Nadina Simion a fost condamnată și la interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de 3 ani după ce va fi eliberată, inclusiv dreptul de a fi aleasă în funcții publice. Ea a mai primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a fost judecată pentru cumpărare de influență, infracțiune pe care a comis-o în încercarea de a-l scoate pe Marius Crăciun de după gratii. Sentința nu este, însă, definitivă și în prezent cauza se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

M.N.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.