Tradiții: Sfântul Vlasie – Ocrotitorul mămicilor

pietricica turism

 Sărbătoarea Sfântului Vlasie, marcată în calendarul religios pe 11 februarie, are un corespondent important în calendarul popular. Bătrânii spun că, în această zi, încep să se întoarcă pasările migratoare. Sfântul Vlasie este considerat protectorul femeilor gravide. Sărbătoarea era respectată de femeile însărcinate, pentru a naște copii sănătoși.

 Sf. Mc. VlasieSfântul Vlasie, prăznuit pe 11 februarie, a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Licinus, aprigi prigonitori ai creștinilor. Datorită credinței sale în Dumnezeu, contemporanii l-au uns episcop al Sevastiei Capadociei.

În tradiția populară, Sfântul Vlasie se apropie Sfântul Mina în ceea privește ajutorul pe care îl acordă oamenilor. Țăranii de altădată își spuneau că, dacă au pierdut ceva, să se roage acestui sfânt și își vor recupera paguba.

Ziua aceasta este ținută și pentru păzirea sau vindecarea de boli. Femeile gravide țineau această zi, pentru a naște copii sănătoși. Dacă nu-l țineau pe Sfântul Vlasie, exista credința că femeile însărcinate vor naște copii schimonosiți.

Ziua era prăznuită și pentru nepoți, surori, nurori, ca să nu li se întâmple ceva rău.

Alte repere din calendarul popular asociază ziua Sfântului Vlasie cu întoarcerea păsărilor migratoare. Potrivit tradiției, pe 11 februarie, păsărilor li se deschide ciocul și încep a cânta.

Sărbătoarea era respectată de agricultori, pentru a preveni stricăciunile aduse recoltelor de păsările pădurii.

Sfântul Vlasie și Sfântul Modest, sărbătorit pe 18 decembrie, sunt considerați de tradiția populară ca fiind ocrotitorii animalelor și păsărilor.

 * Credințe populare de ziua Sfântului Vlasie

 Printre țăranii satelor de altădată, circula vorba că acela care se roagă la Sfântul Vlasie nu va rămâne fără parale în pungă.

Oamenii știau că în această zi se dezleagă glasul păsărilor cerului, care înveselesc toată suflarea pe pământ. Cel ce nu va respecta această zi nu se va învrednici pe cea lume a auzi cântatul păsărilor din Rai.

Copiii nu sunt lăsați în această zi să umble mâncând prin casă, deoarece și păsările le vor mânca semănăturile.

În această zi, nu se lucrează nimic, pentru a nu se naște copii sau animale monstruoase.

Bătrânii spuneau că acela care lucrează în această zi orbește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.