Asfaltările și lucrările specifice de primăvară – în toi la Piatra Neamț

dragos chiticMunicipalitatea pietreană continuă programul de asfaltări, după cum anunța încă de anul trecut, acestea desfășurându-se în paralel cu alte lucrări edilitare de sezon. „În Piatra Neamț sunt 160 kilometri de străzi, din care neasfaltați sunt 23 de kilometri. Din experiența anului trecut putem afirma, având în vedere bugetul existent și faptul că dotarea tehnică ne permite, că putem asfalta 6-8 km pe an, ceea ce înseamnă că, în maxim patru ani, nu vor mai exista în Piatra Neamț străzi neasfaltate. Totodată, pe unele străzi, covorul asfaltic atinge sau chiar a depășit durata de viață, ceea ce ne determină ca, în paralel cu lucrările de asfaltare a străzilor pietruite, să realizăm și reparații capitale, anul trecut reușind să facem acest lucru pe 7 km de străzi din oraș”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Planurile municipalității pentru 2016 prevăd chiar depășirea nivelului de lucrări față de anul trecut: „Am realizat o listă de străzi pietruite care vor fi asfaltate în acest an și o listă de străzi pe care se va interveni cu reparații capitale – frezare completă și turnare de covor asfaltic continuu. Am asfaltat deja, începând cu 25 martie, când a fost pornită stația de asfalt, mai multe străzi: strada Vișinului (771,19 mp), strada Fundătura Cetatea Neamțului, strada Fundătura Poiana Teiului și strada Erou Sava, însemnând în total 847 de metri liniari. Deja sunt balastate în vederea asfaltării alte câteva străzi: Dimitrie Bolintineanu, din cartierul Vânători, strada Moldovei, din cartierul Gara Veche, strada Mesteacănului, din cartierul Dărmănești, însemnând un total de 1.083 de metri. Urmează să intervenim cu turnarea de covor asfaltic pe aceste străzi”.

Pe alte trei străzi se lucrează la pregătirea terenului pentru turnat covorul asfaltic – Erou Rusu, Ioan Slavici și Munteniei, un total de 940 de metri. „Vrem să finalizăm tot ce înseamnă cartier Gara Veche, până la sfârșitul lunii iunie. Sunt străzi pe care va trebui realizată canalizare pluvială, conform raportului specialiștilor, și aceasta este o etapă preliminară asfaltării”, a precizat primarul Dragoș Chitic.

Următoarele pe lista asfaltării sunt străzile Gârcinei și Almaș, finalizându-se astfel toate căile adiacente str. Cetatea Neamțului, de la ieșirea din oraș, apoi str. Verii, din cartierul Sarata, finalizându-se astfel tot ce înseamnă partea dreaptă aferentă străzii Petru Movilă, străzile Bălțătești și Subdărmănești, din cartierul Dărmănești, și strada Boboteni. „După ce o vom asfalta și pe aceasta, putem spune că am finalizat asfaltarea tuturor străzilor unde este densitate medie de locuințe în cartierul Dărmănești”, a spus primarul.

După rectificarea bugetară din luna iulie, lista s-ar mai putea completa cu străzile: Băncii, Ciocârliei, Ion Păun Pincio, Bâtca Doamnei, continuată cu Pârâul Doamnei, Dimitrie Cantemir, Barajului, Lacului și Cucului. „Dacă reușim să asfaltăm aceste străzi, putem afirma, încă de la sfârșitul acestui an, că avem asfalt pe toate străzile cu densități medii de locuințe, urmând ca anul viitor să intervenim pe străduțele de legătură, străzi cu densități mici de case sau fundături. În paralel, sunt executate reparații capitale, fiind deja finalizate cele de pe strada Codrului și fiind pregătită pentru asfaltare strada General Nicolae Dăscălescu banda 1, pe sensul de la Bacău la Piatra Neamț, și urmează banda 2. Pentru reparații capitale, în acest an ne-am mai propus: str. Mihai Eminescu, str. Mihai Viteazu, în fața magazinului Orion, str. Izvoare – parțial și Fermelor. În funcție de buget, putem aborda și str. Dimitrie Leonida, bd. 9 Mai și str. Bistriței”, a declarat Dragoș Chitic.

* Alte lucrări edilitare – curățat spații verzi și parcuri de joacă

În paralele cu asfaltările, municipalitatea continuă ridicarea căminelor la cota străzilor, până acum fiind rezolvate deja 171 de cazuri, amenajarea aleilor pietonale, curățarea și întreținerea canalizării pluviale, realizarea marcajelor rutiere și montarea de indicatoare rutiere, reparații la locurile de joacă. „Ne-am planificat să realizăm noi locuri de joacă, cel puțin patru în acest an. Unul este realizat deja, în prezent având 42 în municipiu”, a spus primarul Dragoș Chitic.

Lucrările de tăieri și toaletări de arbori se apropie de sfârșit, la fel și acțiunea de greblat și curățat spațiile verzi de pe domeniul public: „A început plantarea florilor de sezon, în sensurile giratorii, parcul Tineretului, Curtea Domnească, zona Casa de Cultură și aliniamente stradale. Totodată, a început cositul mecanizat al spațiilor verzi de pe domeniul public și au fost pornite trei fântâni arteziene, urmând ca, până de Paști, să fie toate cele șapte fântâni din municipiu”.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

One comment

  • nae

    aprilie 17, 2016 at 9:37 am

    Zona care deserveste varianta din apropierea Praktiker e varza .

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *