PNL propune parteneriat pentru drumurile din Neamț

Liberalii nemțeni Mugur Cozmanciuc, Vlad Marcoci și Daniel Vasiliu Macovei au prezentat joi, 28 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, una dintre componentele principale ale programului Neamț 2020 – infrastructura rutieră.

„Problema tehnică pe care o prezentăm astăzi, parte fără de care programul Neamț 2020 nu ar avea valoare, este infrastructura rutieră. Lansăm ideea unui parteneriat pe care Partidul Național Liberal îl propune pentru dezvoltarea județului Neamț privind infrastructura rutieră – Master Planul privind drumurile județene și Master Planul privind infrastructura rutieră. Luni, la Iași, a fost o dezbatere la care am participat. A fost prezentată modalitatea prin care se dorește dezvoltarea Moldovei. Nu putem vorbi despre o Moldovă dezvoltată, despre o Românie unită, fără o infrastructură modernă. Luând-o într-o ordine, de la național la județean, vă spunem că suntem cei care au susținut ideea de a avea autostradă care să lege Estul de Vest, Moldova de Transilvania, suntem cei care au susținut ideea de a avea un culoar rapid care să lege Nordul de Sud, Suceava de București sau Vișan de Giurgiu, și astăzi vom lansa Master Planul de drumuri județene și drumuri comunale care trebuie să definească dezvoltarea județului Neamț”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

#Drumurile către mănăstiri, primele pe lista de priorități

pnl site 1Deputatul Vlad Marcoci, amintind și de perioada în care era tot liberal și președinte al Consiliului Județean Neamț, perioadă în care s-au modernizat drumurile Roznov-Tazlău și Girov-Hanu Ancuței, a spus că și acum echipa liberală va găsi fondurile necesare modernizării drumurilor din Neamț. „Infrastructura rutieră o consider a fi partea cea mai importantă din partea investițională a Consiliului Județean pentru că dă șansa reală de dezvoltare a județului Neamț. În acest sens, PNL își propune două priorități: asigurarea legăturii cu celelalte județe și conectarea județului Neamț, cu infrastructura sa turistică, la infrastructura turistică națională – în mod special, drumurile care leagă mănăstirile și drumurile care leagă zonele cu potențial turistic, cum sunt Izvorul Muntelui și Durău”, a spus Vlad Marcoci.

Acesta a prezentat o serie de drumuri județene a căror modernizare ar trebui să fie prioritară, în viziunea liberală, pentru cei care vor ajunge în fruntea Consiliului Județean. Printre ele sunt incluse atât axialul, cât și drumul care duce spre stațiunea Oglinzi.

Și pentru că lista drumurilor a fost prezentată, Daniel Vasiliu Macovei a prezentat și sursele de finanțare la care s-au gândit liberalii, nu înainte de a sublinia faptul că drumurile spre mănăstiri trebuie modernizate pentru că județul Neamț are cele mai multe unități de cult din România: „Ca și sursă de finanțare, Programul Operațional Regional are deschisă Axa 6 îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Prin acest program, Consiliul Județean poate depune proiecte pentru a atrage resursele, venitul necesar pentru modernizarea acestor drumuri. O altă sursă de investiții, pentru drumurile comunale, ar fi Programul Național de Dezvoltare Rurală, Axa 7.2, unde fiecare comună poate depune proiecte pentru modernizarea acestor drumuri.  Și parteneriatele publice-private pot reprezenta o sursă de finanțare. Din păcate, bugetul Consiliului Județean pe anul în curs a venit cu 11% mai mic față de anul precedent, iar cheltuielile sunt cu 30% mai mari și datorită creșterilor salariale și altor cheltuieli. A patra sursă de finanțare, chiar dacă mai mică, este pentru cele 78 de comune din județul Neamț, care se pot adresa celor șase Grupuri de Acțiune Locală din județ”.

 # Dezbateri publice cu toate partidele și candidații, în perioada următoare

Mugur Cozmanciuc, propunerea liberalilor pentru șefia CJ Neamț, a spus că-și dorește ca, în luna octombrie, Consiliul Județean să aibă Master Planul aprobat în unanimitate, iar anul 2017 să fie anul investițiilor în infrastructura rutieră din Neamț.

Acesta a spus că, în perioada următoare, liberalii vor organiza dezbateri legate de traseele propuse pentru modernizare, dezbateri la care sunt invitate să participe toate partidele politice și toți candidații la primării.

Andreea AMARIEI

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *