26 iunie – Prăznuirea icoanei pictate de însuși Sf. Apostol Luca

pietricica turism

Icoana Maicii Domnului IndrumatoareaSfânta Icoană „Povățuitoarea” a fost pictată pe lemn de însuși Sf. Apostol și Evanghelist Luca. Tradiția ne învață că Preasfânta Fecioară Maria a văzut-o și a binecuvântat-o. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a dăruit această icoană demnitarului Teofil, căruia îi și trimisese, ca epistolă, Faptele Apostolilor. Mai târziu, icoana a fost adusă de la Antiohia la Ierusalim. De la Ierusalim, împărăteasa Evdochia a luat-o și a trimis-o la Constantinopol, ca dar, surorii împăratului, dreapta și binecredincioasa Pulheria (prăznuită pe 10 septembrie). Sf. Pulheria a așezat sfânta icoană în Biserica din Vlaherne, biserică întemeiată de ea.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat, odată, înaintea a doi orbi, pe care i-a îndreptat să meargă la Biserica din Vlaherne, înaintea icoanei ei și, acolo, aceștia și-au redobândit vederea. Din această pricină, icoana a primit numele Hodighitria, adică Povățuitoarea. Când trupele regelui persan Hosroe și ale celui scit Kagan au atacat Constantinopolul, Patriarhul Serghie a adus icoana și a mers în procesiune cu ea, pe drumul de strajă de la crenelurile zidului împrejmuitor al cetății. Atunci s-a arătat marea putere a Sfintei Fecioare Maria, care i-a apărat pe creștini de necreștini. Oștirile păgâne s-au împrăștiat, marea a început să ridice valuri mari, corăbiile lor s-au scufundat, iar cei care au rămas vii au scăpat cu fuga. De atunci, acest miracol se prăznuiește în fiecare an, în Sâmbăta a Cincea din Sfântul și Marele Post, prin cântarea Imnului Acatist înaintea acestei sfinte icoane.

În timpul sălbaticelor prigoane împotriva cinstirii sfintelor icoane, Hodighitria a fost dusă și ascunsă la Mănăstirea Pantocrator, zidită fiind într-un zid. După multă vreme, la deschiderea zidului, icoana a fost aflată nestricată și candela aprinsă înaintea ei, întocmai ca în ziua când fusese pecetluită în zid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.