ALDE vrea viceprimar la Piatra și vicepreședinte la Neamț

alde siteDate fiind rezultatele obținute la alegerile din 5 iunie la Piatra Neamț, Cătălin Drăgușanu, copreședintele ALDE, a anunțat că va negocia cu celelalte partide care au primit mandate un post de viceprimar și unul de vicepreședinte la Consiliul Județean Neamț și, dacă va bate palma cu PSD, va cere și locul doi pe listele pentru Camera Deputaților și Senat la parlamentarele din toamnă. „La Piatra Neamț am avut 14,77%, care este cel mai bun scor obținut de ALDE în municipiile reședință de județ pe plan național. Tot la Piatra Neamț am avut rezultate foarte bune și pentru Consiliul Local și cel Județean și mă văd nevoit să transform acest rezultat într-o funcție de viceprimar. Totodată, la negocierile care sperăm să urmeze de acum, vom cere și un vicepreședinte la Consiliul Județean. Scorul ALDE la Piatra Neamț ar fi sacrificat dacă nu obținem o funcție de viceprimar și vicepreședinte pentru a valorifica toate aceste voturi. Un viceprimar, indiferent de cine este el, ne conservă scorul pentru parlamentarele din toamnă”, a declarat Cătălin Drăgușanu.

Chiar dacă la nivel central ALDE are un protocol cu PSD, Cătălin Drăgușanu a spus că respectiva înțelegere dă o linie directoare, dar nu le spune expres celor de pe plan local cum trebuie să procedeze în relația cu PSD, cu aceștia dorindu-și să poarte primele discuții privind majoritatea pe plan local, dar neexcluzându-le de la negocieri și pe celalte partide, inclusiv pe liberali, pentru care vor avea nevoie de o derogare de la centru. „Până acum nu am purtat nici o negociere cu nimeni, dar transmit oricărui alt partid că trebuie să stăm de vorbă dacă vor să colaborăm, pentru că ALDE Neamț nu e luat deja într-o colaborare, nu suntem de luat la remorcă pe baza unei hârtii. Pe plan local trebuie să conservăm rezultatul voturilor. Nu negociem cu PNL de principiu, dar la Piatra Neamț lucrurile s-ar putea să stea diferit. Este adevărat că prima șansă de negociere este cea cu PSD, dar după aceea noi suntem deschiși”, a adăugat Cătălin Drăgușanu.

Copreședintele ALDE a spus că-și dorește ca respectivele negocieri să se soldeze cu încheierea unui protocol, în care să fie scris negru pe alb unde și cu cine se face majoritate, ce funcție obține fiecare în fiecare localitate, și că negocierile ar trebui să aibă loc în acest final de săptămână deoarece de luni, 20 iunie, începe validarea consilierilor locali în comunele din Neamț.

*Scorul la nivel de județ, codaș în țară

Dacă la Piatra Neamț ALDE a obținut coroniță, la nivel de județ s-a clasat printre codașii topului național făcut de partid, motiv pentru care cei de la centru vor verifica CV-urile tuturor consilierilor aleși, atât pentru Consiliul Județean, cât și pentru cel Local, urmând să decidă ei cine va ocupa funcțiile de vice, în cazul în care acestea vor fi obținute. „Nu mă pot bucura de rezultatul acestor alegeri, pentru că sunt neliniștit în perspectiva alegerilor parlamentare. Au fost lucruri bune și mai puțin bune în această campanie electorală și îi avertizez pe cei care au făcut înțelegeri sau anticampanie că vor fi luate măsuri cât mai curând. Avem localități cu scor foarte bun pentru Consiliul Județean: Dobreni, unde avem și primar, Brusturi, Negrești, Bârgăoani, Păstrăveni, Cândești, Poiana Teiului, Tașca sau Ștefan cel Mare, dar avem și comune cu scor slab și foarte slab. Avem și candidați la primari care au obținut sub scorul partidului sau al Consiliului Local din localitatea în care au candidat, cu acest scor nu introducem nici un deputat și nici un senator din Neamț, în toamnă. La Neamț, rezultatul ne plasează sub media națională, așa încât conducerea centrală ne supraveghează într-o anumită formă. Orice negociere de pe plan local trebuie să aibă aprobarea biroului executiv central și a celor doi co-președinți. Nici funcțiile de vice nu vor fi stabilite de noi, ci în urma analizei CV-urilor celor care au șanse de către cei de la centru”, a subliniat Cătălin Drăgușanu.

Ioan Asaftei, cel de-al doilea co-președinte ALDE Neamț, a spus că organizația își asumă rezultatul de la nivel de județ, care îi plasează sub media pe țară: „Se va face o analiză foarte serioasă la nivelul biroului județean executiv și nu numai. Vom vedea dacă a fost vina unui management defectuos la nivel de campanie. Este un semnal de alarmă pentru noi că nu trebuie să mai lăsăm pe ultima lună pregătirile pentru parlamentare”.

  Andreea AMARIEI

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.