Inundații în Neamț – Probleme la Dămuc, Bicaz Chei, Piatra Șoimului, Piatra Neamț

pietricica turism

inundatii piatra (13)_resizeComunele Dămuc și Bicaz Chei au fost printre cele mai afectate localități de ploile torențiale din ultimele 24 de ore. DJ 127A (Dămuc) s-a rupt, iar la Bicaz Chei a fost nevoie de intervenție, pentru a preveni ieșirea din matcă a râului Bicaz.

“Au avut loc deja  primele intervenții, la Dămuc, unde  drumul județean DJ127A, pe o porțiune de 200 metri, s-a rupt și la Bicaz Chei, unde s-a ridicat un dig, pentru a preveni ieșirea din albie a râului Bicaz care pune în  pericol circulația pe DN 12 C”, a declarat Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț.

Autoritățile au stabilit că, în data de 3 iunie, școlile și grădinițele din comuna Dămuc își suspendă activitatea ca urmare a avarierii drumului județean DJ 127 A și a avertizării hidrologice Cod Roșu de inundații. Pentru remedierea situației, la Dămuc, Consiliul Județean Neamț, sprijinit de primărie, a acționat cu utilaje, iar la Bicaz Chei este sub strictă monitorizare creșterea debitului râului Bicaz, la intrarea în Cheile Bicazului.

“Este vorba despre toate apele care străbat comuna Bicaz-Chei, cu cota de atenție depășită. Probleme sunt peste tot. Încercăm să ținem situația sub control. Acționăm cu vreo 15 utilaje. Ne luptăm cât mai putem. Dacă mai cresc debitele, intră apa în comună. De-a lungul drumului național, apa mai are 30-40 de cm și nu mai poate prelua matca”, a precizat primarul Gheorghe Oniga.

inudatii neamtPârâul Calu (Piatra Șoimului) a ieșit din matcă și a inundat drumurile care fac legătura între satele comunei. Primarul Neculai Nicorescu a scos pe teren toate utilajele primăriei și speră să treacă cu bine acest hop: “Noi suntem pregătiți pentru orice. Am scos utilajele și am degajat albiile pârâurilor care traversează Piatra Șoimului. Pe pârâul Calu este mare pericol. În unele zone apa a ajuns deja pe carosabil. Noi suntem pregătiți, sper să trecem cu bine de acest cod roșu”.

Ploile torențiale din ultimele 24 de ore au avut efecte dezastruoase și la Piatra Neamț. Cele mai afectate cartiere, potrivit autorităților, sunt Dărmănești și Văleni.

inundatii piatra neamt 2016 03“De la ora 17.00 noi suntem în teren, când au fost anunțate probleme. Sunt probleme pe pârâul Turcului, pe Bolovoaia. Am colaborat cu o firmă privată pentru un utilaj ca să nu ajungă apa în casele oamenilor. La 21:30, în Văleni, se lucrează cu două utilaje Publiserv. Oamenii de la SVSU Piatra Neamț au descongestionat traficul. Apa este până la pod. Oamenii stau cu frica în sân. Au pus saci cu nisip și tablă ca să nu le intre apă în case. Nu sunt suficiente utilaje. Toată lumea este în front. Dar probabil vor fi inundații în noaptea asta”, a declarat Cătălin Misăilă, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

“S-a spart o porțiune de dig de pe Cuiejdi în zona Dărmănești. S-au demarat procedurile pentru remedierea situației. Am chemat un buldozer să remedieze problema. Poliția Locală e pe teren împreună cu Publiservul și Apa Serv, care desfundă canalizările și decolmatează șanțurile. Noi suntem pe poziții toată noaptea”, a declarat Eugen Pancu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț. (Mesagerul de Neamț; FOTO: Facebook)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.