ISU Neamț – un dezastru de comunicat

pietricica turism

ISU Neamț a simulat un exercițiu. Noi am scris despre simulare, bazați pe niște comunicate de la ISU. Apoi am primit un mesaj, cum că să nu dezinformăm. Că totul a fost ok, mirific, eficient, probabil și ieftin, ca să nu mai vorbim despre oportunitate. Așa că ne vedem obligați să revenim, pentru a nu intra în panică nimeni de la instituția care gestionează (doar câteodată, recunoaștem) și dezastre în comunicare.

Paranteză

Cândva, între 2005 și 2008, când era prefect Toader Mocanu, care s-a scandalizat la vremea aceea, s-au făcut deversări din barajele de pe cursul Bistriței, pentru că plouase abundent. Nu s-a anunțat populația, deși sistemul de avertizare exista și era funcțional. Nivelul râului a crescut brusc și un copil care se juca în albie a fost luat de apă și s-a înecat. Întrebat atunci de ce nu a dispus avertizarea populației, colonelul Ioan Nițică a spus că s-ar fi creat panică.

Exercițiu pe fundal și în diagonală

Acum, în perioada în care toată țara e răscolită de fenomene meteo extreme, Ioan Niculae e arestat, iar combinatul chimic e închis, se pune la cale un exercițiu pe bază de agent chimic scăpat în atmosferă. Nu e doar nepotrivit, ci și ridicol de-a dreptul, dar, trecând peste aceste „amănunte”, nu putem să nu observăm conținutul mesajelor „preventive” și mai ales modul cum s-a cerut transmiterea lor: „Având în vedere efectele deosebite rezultate în urma accidentului chimic produs la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvinești, astăzi, 23.06.2016, ora 10.00, vă adresăm rugămintea de a transmite pe postul dumneavoastră de televiziune/ radio, în regim de urgență, următorul comunicat către populație”. Iar scuza locotenentului Andrei Grancea este absolut cazonă: „În documentul care constituie subiectul ultimului dvs. articol despre activitatea ISU, pe fundal, este scris EXERCIȚIU în diagonală. Mai mult, cu câteva minute înainte a fost trimis un SMS jurnaliștilor acreditați. În plus, ieri am trimis un comunicat de presă, în care am anunțat exercițiu, nu și ora producerii. Vă rog să prezentați evenimentele așa cum s-au desfășurat”.

Acum, ar mai urma să explice tânărul locotenent de ce nu a precizat din start că este vorba despre un exercițiu, de ce nu a îndemnat oamenii să nu intre în panică și de ce a lăsat totul la latitudinea jurnaliștilor, mizând pe faptul că ei vor ține cont de ceea ce e scris, „în diagonală, pe fundal”. Și, mai ales, cum de nu s-a mai temut nimeni acum că va băga lumea în sperieți degeaba? Că, până la urmă, când ești instituție publică și gestionezi situațiile de urgență, este firesc ca orice mesaj să fie transmis ad-litteram, după principiul „popă se scrie, popă se citește”.

Și, dacă tot a rugat ISU mass-media să informeze prompt populația, ne facem datoria până la capăt și transmitem și ultimul mesaj, scris după încheierea exercițiului și tot cu diagonala pe fundal (care, apropo, nu se prea vede la radio), dar în același stil, care să nu inducă panica: „Având în vedere efectele deosebite rezultate în urma accidentului chimic produs la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvinești, astăzi, 23.06.2016, ora 10.00, vă adresăm rugămintea de a transmite pe postul dumneavoastră de televiziune/radio, în regim de urgență, următorul comunicat către populație:

«Începând cu orele 12.00, efectele accidentului chimic major produs la SC Ga Pro Co Chemicals Sa Săvinești nu mai sunt periculoase pentru populația din zonele afectate: Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești. Nu mai există nici un pericol pentru populație și animale.

Cetățenii care sesizează că au tulburări de sănătate cauzate de efectele accidentului chimic de la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvinești, sunt rugați să solicite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț în vederea transportării la Spitalul Județean Neamț pentru efectuarea cu prioritate a investigațiilor de specialitate sau să se prezinte de urgență la Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Neamț»

 Acestea fiind zise, nu ne mai rămâne decât să rugăm cetățenii care au auzit comunicatul la radio să nu sune la 112 dacă cred cumva că au probleme de sănătate de pe urma accidentului chimic major care nu a avut loc, deși unii au văzut de acasă elicopterele în aer, au auzit zgomote specifice de accident, etc.

Valentin Bălănescu

2 COMENTARII

  1. Considerati ca luand in deradere activitatea desfasurata de o institutie pentru pregatirea salariatilor, dar si a populatiei, in cazul producerii unui accident chimic, sunteti de partea “corecta” a baricadei? Credeti ca daca in loc doar sa ironizati un comunicat de presa, ar fi fost scris si un articol detaliat despre efectele amoniacului, obiectivele economice catalogate cu risc major din judet, periodicitatea legala a executarii exercitiilor la aceste obiective, nu ar fi fost mai interesant pentru cititorii dumneavoastra? Nu considerati ca si media are un rol important in pregatirea populatiei in cazul producerii unor situatii de urgenta? Credeti ca cititorii dumneavoastra sunt acum mai informati/pregatiti in cazul in care vor fi in zona unui accident rutier in care este implicat un autocamion ce transporta substante periculoase(amoniac) decat inainte de a citi articolul? Daca totusi nu sunteti de acord cu informatiile din comunicatul ISU, de ce nu finalizati articolul prin furnizarea masurilor necesare protectiei populatiei complete si corecte?
    Sunt curios cum au vazut alte publicatii evenimentul.
    O seara buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.