La Târgu Neamț se pregătește un cartier al rromilor

pietricica turism

tg harpa anghelutaProblema rromilor fără domiciliu a început să fie din ce în ce mai resimțită de târgnemțeni, motiv pentru care autoritățile caută acum soluții pentru a le amenaja locuințe în cartierul Tăbăcari, zonă cunoscută deja ca fiind populată de cetățenii de etnie.

Ideea îi aparține noului șef al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Neamț și a fost acceptată și de primarul orașului, Daniel Harpa. După ce a stat o perioadă la Piatra Neamț, fiind prefect al județului, Vlad Angheluță a venit cu propunerea amenajării unor locuințe speciale pentru rromi, inspirat fiind, poate, de proiectul unui fost primar din municipiul reședință de județ, Ion Rotaru, care, în 2001, a amenajat un cartier pentru cetățenii de etnie.

„Pentru că, din păcate, legislația nu le permite nici angajaților Poliției Locale, nici angajaților Poliției Naționale să ia măsuri mai drastice împotriva rromilor care fac probleme în oraș, trebuie să găsim noi soluții. Chiar dacă, mulți rromi vin în oraș din comuna Vânători, mai există și persoane de etnie rromă din oraș care creează probleme”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Planurile municipalității presupun preluarea unor containere de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și transformarea acestora în locuințe pentru rromi.

„Am discutat cu cei din conducerea Prefecturii pentru a ne acorda sprijin în vederea achiziționării unor containere ce au fost donate de Guvernul României acum câțiva ani, pe timpul mandatului prefectului Angheluță, către ISU Neamț. Ne vom asocia cu un ONG care apără drepturile rromilor și vom primi aceste containere gratuit. Deja am trimis o adresă la Prefectură și așteptăm un răspuns favorabil. Vrem să amenajăm aceste containere pentru rromi în zona Tăbăcari, împrejmuim această zonă cu gard, oferim utilități – apă, curent – și oferim familiilor care îndeplinesc condițiile legale aceste containere tip casă. Zona va fi monitorizată video. Acest proiect l-am inițiat împreună cu domnul Vlad Angheluță. De fapt, el a venit cu ideea să realizăm un cartier cum e cartierul Speranța din Piatra-Neamț”, a precizat primarul Daniel Harpa.

Dacă pentru rezolvarea problemei rromilor s-a găsit deja o soluție, primarul Daniel Harpa spune că nu trebuie omiși nici tinerii din Târgu Neamț care nu au o casă. Nu-i împiedică nimeni nici pe rromii care nu au împlinit 35 de ani și care doresc să-și construiască o casă să apeleze la sprijinul primăriei în acest sens.

„Avem în plan acordarea unor suprafețe de teren persoanelor din Târgu Neamț, inclusiv celor de etnie rromă din oraș, până în vârsta de 35 de ani, în vederea construirii de case. Le asigurăm 500 metri de teren gratuit. Avem zone pentru acești tineri în cartierele Condreni, Blebea și Humulești”, a subliniat primarul Harpa. (C.T. STURZU)

3 COMENTARII

  1. Orcum Tiganii se inmultesc cu putere de la 7 copii in sus, romanii din Targu Neamt max un copil. As propune urmatoarele:
    – sa ne mutam noi Targnemtenii la vale si la deal de pod, si sa mutam Taganaraia in apartamente in Targu Neamt.

  2. Ruşine să le fie, le oferă condiţii optime de înmulţit!cine le plăteşte utilităţile? Bine că hoţia, lenea şi lipsa de bun simt este răsplătită! Pt noi restul cine se gîndeşte? Nu avem locuri de muncă……….primarul ţiganilor, îmi pare rău că v am ales! Ruşine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.