Profesorii au boicotat… boicotul!

fsli mitingStrângerea de semnături pentru boicotarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului a adus în tabăra sindicaliștilor, din județul Neamț, doar 33% de opțiuni favorabile pentru pornirea unei revolte. Nemulțumiți de ordonanța privind salarizarea bugetarilor, profesorii au ieșit, de 1 iunie, pe străzile Capitalei, cu miile. Joi, 16 iunie, la nivelul județului, s-a făcut inventarul semnăturilor.

„La nivelul județului Neamț, s-au declarat pentru boicotarea Evaluării Naționale, la clasa a VIII-a, și și-au asumat sub semnătură acest lucru, 33,21% (2061) din cadrele didactice, care au răspuns la consultări, iar pentru boicotarea examenului de bacalaureat și-au asumat, sub semnătură, boicotarea 33,73% (2093). La nivelul județului, nu întrunim un procent de peste 50%, care să ne poată face să declarăm că putem boicota aceste examene naționale, dar la nivelul Federației, vineri, 17 iunie, se adună aceste procente și dacă la nivelul țării există o altă situație, evident, după principiul majoritatea se supune minorității, vom accepta deciziile Colegiului Național al liderilor. Eu sunt dezamăgită că doar aproximativ o treime dintre profesorii din Neamț au ajuns la nivelul maturității. Mă refer aici doar la cei care și-au asumat prin semnătură apartenența la un grup”, a declarat Gabriela Grigore, secretarul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.

În acest context, nu lipsită de importanță este declarația directoarei Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Piatra-Neamț, care a susține că în școala pe care o conduce nu a existat niciun demers de strângere de semnături pentru boicotarea examenelor naționale.

„Am vorbit cu liderul sindicatului, de la noi din școală, și mi-a spus că deși a ținut legătura cu colegii de la alte unități și cu conducerea sindicatului, aceasta nu a primit nicio informație vizavi de întocmirea unor liste cu semnături. La noi, pe cale oficială, nu a ajuns nicio informație legată de acest aspect, fapt pentru care nu s-a strâns nicio semnătură”, a declarat prof. Teodora Simionel, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Piatra-Neamț.

La Colegiul Forestier din Piatra-Neamț, liderul sindical al unității de învățământ, prof. Maria Vasilef, s-a declarat dezamăgită de rezultatele obținute la nivel județean.

„În unitatea noastră pot să vă spun că majoritatea au semnat pentru boicotarea examenelor, chiar dacă au existat și colegi care au preferat să se abțină. Nu aveam cum să stăm cu mâinile în sân. Imaginați-vă că, în această perioadă, se dau examenele de certificare a competențelor profesionale. Știți cât ia un membru care face parte din comisia de examen. Nu mai mult de 1,4 lei pentru fiecare candidat. Asta este o bătaie de joc. Ăștia nu sunt bani. Toată lumea ar fi trebuit să semneze”, a spus Vasilef.

Astăzi, 17 iunie, rezultatele sunt centralizate la nivel național, însă sunt slabe șanse ca profesorii să mai iasă din nou în stradă, prea curând. (M. TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.