De ce s-ar refugia sirieni în preafrumosul Târgu Neamț?

pietricica turism

tg musulmane 02În ultimele zile, a fost o adevărată isterie pe rețelele de socializare în legătură cu faptul că, în zona Târgu-Neamț, s-ar fi adus refugiați sirieni din comuna Vadu Constanța. Mai mult, internauții veneau și cu detalii, cum că aceștia ar fi fost cazați, în niște containere, în Blebea, Pometea, Condreni, Humulești și satul Lunca (comuna Vânători-Neamț). Aceeași internauți au lansat și zvonul că printre acești refugiați s-ar afla și cetățeni de etnie rromă, aduși din Craiova sau Vrancea, pentru reintegrare socială în Vânători-Neamț.

Întrucât, recent, au putut fi zărite, pentru câteva zile, mai multe femei de origine musulmană plimbându-se prin oraș și la Cetatea Neamțului și chiar “atentând” la pașnicele fructe autohtone, am solicitat relații de la autoritățile locale.

Despre refugiați sirieni la Târgu-Neamț, fostul prefect Vlad Angheluță, actualul director al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu-Neamț, ne-a declarat: „Nu am cunoștință de refugiați în orașul nostru. Nu există niciun protocol, niciun document și niciun parteneriat încheiat între primărie și altă autoritate națională. Dacă au fost văzuți sirieni pe stradă, asta nu înseamnă că avem refugiați. Pot fi turiști”.

„Nu am cunoștință și, cu siguranță, dacă ar fi existat refugiați ar fi trebuit să fim informați oficial. Este exclus să avem refugiați, fără să fim înștiințați oficial de vreo autoritate națională”, spune și viceprimarul Vasile Apopei.

tg strada 2016 02Cât despre aducerea unor rromi la Vânători-Neamț din alte colțuri ale țării, primarul Adriana Petrariu declară că îi ajung cei pe care îi are deja: „Nici nu poate fi vorba de așa ceva. Sunt zvonuri rău intenționate. În comuna noastră există doar un proiect pentru taberele de copii, lângă fostul campus de elevi. Este o tabără de copii și, în cadrul proiectului, vor avea loc schimburi de copii din comuna Vânători, în tabere, cu alți copii din comuna Cumpăna, din județul Constanța, și din județul Vâlcea. Nu am avut nicio discuție sau vreun parteneriat cu vreo organizație. Nu dorim să aducem alți cetățeni rromi sau refugiați. Avem deja rromii noștri care ne creează probleme și nu mai avem nevoie de alții. Încercăm să-i reintegrăm pe ai noștri”.

Dincolo de zvonuri, care pot avea vreun scop misterios care ne scapă, rămâne o întrebare: de ce s-ar refugia sirieni la Târgu Neamț? (C.T. STURZU)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.