Lacul Pângărați a devenit, oficial, vecin cu Masivul Ceahlău

cj 2016 arseneSchimbarea președintelui Consiliului Județean Neamț nu a însemnat și modificarea planului privind darea în administrare a lacurilor Pângărați și Vaduri către cei de la Administrația Parcului Ceahlău, în ciuda distanței de aproape 50 de kilometri dintre masiv și Lacul Pângărați. Promovată pe timpul fostei președinte, Emilia Arcan, ideea prinde contur acum, când CJ-ul este condus de Ionel Arsene.

Marți, 19 iulie, a avut loc conferința de încheiere a proiectului „Management pentru ariile naturale protejate Lacul Pângărați și Lacul Vaduri”, în valoare de 790.288 de lei, din care 591.146 de lei reprezintă cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 59.478 de lei reprezintă contribuția beneficiarului.

La conferință a fost prezent și reprezentantul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, Ion Pârvulescu, care a anunțat că cele 452 de hectare, cât reprezintă aria ce va intra în administrarea Direcției, vor fi păzite de rangerii Administrației.

„Nu am preluat custodia oficial. Avem o promisiune că se va suplimenta cu 4 posturi schema de personal, pentru a asigura paza zonelor respective, mai ales că avem și 28.000 de hectare de administrat în masivul Ceahlău, iar asta necesită forțe mai multe. Vom avea parteneriate de colaborare cu cei de la Garda de Mediu, Poliție și Asociațiile de Vânătoare și Pescuit, pentru a evita braconajul lebedelor de pe lac, iar zonele vor fi păzite de rangeri”, a spus Ion Pârvulescu, în cadrul conferinței de marți.

Prin proiect, au fost construite 5 platforme de observare și un punct de informare, dotat cu echipamente specifice de interacțiune cu vizitatorii și conștientizării acestora cu privire la protecția biodiversității ariei naturale protejate, după cum au precizat mai marii județului.

Pentru că lacurile sunt punctul principal de deversare a deșeurilor în Neamț, fapt demonstrat la inundațiile din iunie și de infestarea cu bacteria Clostridium Perfringens a Lacului Bâtca Doamnei în această primăvară, președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, a anunțat că vrea să participe la o serie de discuții cu cei de la Garda de Mediu și de la Hidroelectrica, pentru a vedea ce soluții se găsesc, astfel încât să-i împiedice pe oameni să mai folosească apele pe post de gropi de gunoi. (Andreea AMARIEI)

reclama psd

1 COMENTARIU

  1. MA BUCUR CA CINEVA IA INITIATIVE PT.LACUL PANGARATI, DAR IN PRIMUL RAND TREBUIE FACUTA O CAMPANIE DE EDUCARE IN SATELE DIN JURUL LACULUI MA REFER LA SATUL OANTU IN CARE CETATENII ARUNCA TOT LA PARAUL ONTISORUL CARE SE REVARSA IN LAC.MENTIONEZ CA LOCALITATEA OANTU ESTE ALIMENTATA CU APA DIN LAC .PACAT DE ZONA ATAT DE FRUMOASA SI ATAT DE MIZERABILA.SPER CA TOTUL SA SE REZOLVE SI SA NE BUCURAM DE FRUMUSETILE DIN ACEASTA ZONA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.