Păcăleli promoționale cu cosmetice la Neamț

cosmetice13 operatori economici (un distribuitor și 12 vânzători) din domeniul cosmeticelor au fost verificați, luna aceasta, de inspectorii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț.

La 11 dintre cei verificați s-au constatat abateri, motiv pentru care au fost aplicate 7 avertismente și 5 amenzi, în valoare totala de 14.000 lei .

Au fost supuse controlului produse în valoare de 25.525 lei, din care cu abateri au fost identificate mărfuri în valoare de 6.153 lei. S-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 6.893 lei.

“Principalele abateri constatate se referă la:

  • informarea consumatorilor/etichetarea produselor cosmetice – La  11 dintre cei 13 operatori controlați s-a constatat că sunt produse cu înscrisurile de pe etichetă ilizibile (caractere foarte mici), cu etichete fără datele de identificare ale persoanei responsabile și țara de origine, fără lista ingredientelor sau lista acoperită prin reetichetare cu informații traduse în limba română, fără data de minimă durabilitate, fără traducere în limba română a informațiilor de pe ambalaj;
  • o mare parte dintre produsele ambalate în recipienți tubulari, cu însemnul de durabilitate de la deschidere (PAO) pentru 6 – 12 luni, nu sunt securizate, permițând intervenția oricui la raft (acest lucru anulează practic recomandarea PAO);
  • nerespectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor  – O ofertă specială trebuie să indice, în mod clar și neechivoc data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică prețul special sau alte condiții specifice. S-au identificat la comercializare produse cosmetice –  vopsea de păr, cu anunțuri promoționale – «Bogat Colorat – Mari Premii» și «Bani Gheață în nuanțe fierbinți», dar cu perioada promoțiilor expirată din 01.10.2015, respectiv 01.10.2014”, a declarat Vlad Ciurea, comisar șef adjunct al CJPC Neamț. (M. CONSTANTINESCU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *