Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul”: PARTICIPANȚI II

pietricica turism

festival ceahlaul 2016 afisFestivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul”, ediția a XIX-a, are loc, anul acesta, în perioada 5-10 august.

“Manifestarea a fost creată în 1991 cu scopul de a celebra bogăția și frumusețea tradițiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare”, menționează organizatorii.

De-a lungul celor 18 ediții de până acum, au participat peste 100 de ansambluri folclorice, din 28 de țări.

Festivalul “Ceahlăul” este unul itinerant, în afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamț, manifestări având loc și în alte localități ale județului Neamț, precum Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov sau Durău.

Vă prezentăm trei dintre formațiile participante:

BULGARIA: Ansamblul Folcloric „OGNENITE”Busmantci

festival ceahlaul OGNENITEAnsamblul Folcloric “Ognanite” al Centrului pentru Cultură „Elin Pelin” din Busmantci, o localitate în apropierea capitalei Sofia, a fost înfințat în 1943. De peste 80 de ani, așadar, Centrul pentru Cultură din Busmantci păstrează tradiția și moștenirea folclorului național bulgăresc. În ultimii ani, interesul, aspirațiile și numărul membrilor Ansamblului „Ognenite” au crescut, astfel că, în prezent, formația cuprinde un grup tânăr de dansatori, un ansamblu folcloric cu membri de peste 18 ani, un grup vocal și o orchestră. Coregrafii Ansamblului sunt Petia Grigorova și Orlin Ivanov. Repertoriul formației include cântece și dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei. Bogăția și varietatea costumelor populare, numărul mare de cântece tradiționale și dinamica dansurilor prezentate au încântat sufletele spectatorilor de diferite vârste și naționalități, atât în Bulgaria, cât și în străinătate, la festivaluri organizate în Serbia, Cehia, Cipru, Polonia, Turcia, Italia, Ucraina. Unul dintre cele mai importante obiective ale Ansamblului „Ognenite” este acela de a păstra tradițiile folclorice și caracterul național bulgăresc, dar, în același timp, grupul își propune să se constituie ca parte importantă a schimburilor culturale internaționale.

ROMÂNIA: Ansamblurile Folclorice Tătărești QARASU Medgidia și QARADENIZ Constanța

festival ceahlaul QarasuAnsamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înființat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat și a regretatului Bechiș Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun și Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel și Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qișkene”, „Mini” și „Qarasu”) și este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis. Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naționale și internaționale unde a obținut premii care i-au motivat și mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradițiilor specifice etniei.

festival ceahlaul QaradenizAnsamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanța, a luat ființă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înființate în cadrul Uniunii.

Formația i-a avut ca  instructori pe Senia Abdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene.

Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale și crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naționale și internaționale.

În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail și Iarsel Izet.

ROMÂNIA: Ansamblul Folcloric STRĂJERII Dolheștii Mici

festival ceahlaul strajeriiAnsamblul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, județul Suceava, a fost înființat în anul 2007, la inițiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociației Culturale „Străjerii” din Dolheștii Mici și este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava. Reprezentanți ai unei așezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independența României, Ansamblul „Străjerii” din Dolhești duce mai departe moștenirea culturală și spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini și obiceiuri. Formația a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomița, Constanța, Iași, Tulcea, Brașov, Suceava. Evoluțiile Ansamblului au fost recompensate cu distincții, precum Marele Premiu la Festivalul de datini și obiceiuri de la Focșani, Trofeul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă “Porniți plugul, Feți Frumoși!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II și III, la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obținute între 2008 și 2016. Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiță Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei. (Mesagerul de Neamț; sursa: Centrul “Carmen Saeculare)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.