Sistemul de irigații din Neamț: sublim, dar nefuncțional!

colegiu prefectural siteÎn plin Colegiu Prefectural, din 16 august, am aflat că fermierii, decât să apeleze la despăgubirile pe timp de secetă, mai bine s-ar asocia în „organizații și/sau federații de îmbunătățiri funciare” pentru a prelua sistemele de irigații existente deja în Neamț.

De sunat sună bine, mai ales că Guvernul ar scăpa de dat niște bani pentru cei afectați de secetă, iar fermierii n-ar mai avea culturi întregi compromise din lipsă de precipitații. Doar că realitatea e puțin diferită. Sistemul de irigații mai este, dar e același de pe timpul comuniștilor, atât cât a mai scăpat de hoți, și de funcționat nu prea funcționează fie pentru că lipsesc piese, fie pentru că cele care au rămas nu mai au nici o șansă de a fi resuscitate.

Ce ar presupune asocierea fermierilor și preluarea respectivelor sisteme ne-a explicat Despina Daia, director adjunct în cadrul Filialei Moldova Nord a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), cea care răspunde de Unitatea de Administrare Neamț: „Dumnealor le preiau în baza unui contract multianual cu noi. Pe toată durata contractului trebuie să întrețină sistemul și, la final, să-l predea cel puțin așa cum l-au primit. Dar, de vreme ce sistemul trebuie modernizat, putem spune că la final l-ar preda chiar în condiții mai bune”.

Cu alte cuvinte, asociații preiau un sistem depășit și moral și fizic, investesc în el, îl modernizează, după care au și obligația să-l întrețină, plătesc apa consumată către ANIF, mai plătesc și energia electrică necesară utilizării sistemului de irigații, iar, la final, când nu mai continuă contractul cu ANIF, trebuie să-l predea statului, stat care l-a ținut în conservare în toți acești ani, fără a investi un leu în îmbunătățirea lui.

„La Neamț nu s-au dat bani pentru sistemul de irigații, pentru că nu am avut cereri din partea fermierilor de a prelua acest sistem. În 2012, ca urmare a unei solicitări primite de la Minister, i-am informat pe primarii din Neamț și li s-a propus să preia acest sistem, dar aceștia au spus că nu-și permit financiar să investească în el, așa că nu s-a mai făcut nimic. La Iași, de exemplu, s-a preluat de către asociațiile de fermieri, care l-au luat în aceleași condiții în care este și la noi, l-au modernizat și îl folosesc. Mi-aș dori să văd că același lucru se întâmplă și la Neamț, dar nu am primit nici o cerere în acest sens. Cred că factorul principal rămâne lipsa banilor necesari pentru a-l moderniza, dar și faptul că, în județul nostru, anii secetoși sunt mai rari”, a precizat Despina Daia.

Cum statul nu se grăbește să dea bani dacă nu există cerere, iar cererea nu va veni prea curând de frică de costuri, singura șansă pentru fermieri este să se roage în fiecare an să plouă și păcălească astfel încă o recoltă. (Andreea AMARIEI)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *