ACTUALIZARE Greva din Justiție ”lungește” căsniciile

pietricica turism

magistratiACTUALIZARE: Judecătoria Piatra-Neamț a decis ca, până la sfârșitul lunii în curs, să dea amânări în toate dosarele care nu au caracter de urgență. Aici intră mai toate cauzele civile, inclusiv divorțurile, care oricum primeau termene destul de lungi. După două zile în care părțile doar au fost strigate în sala de ședință, dar nu s-au audiat martori și nici nu s-au administrat probatorii, justițiabilii au început să se plângă, unii prin mesaje hazlii, de faptul că au acțiuni de divorț introduse din 2015, au prins vacanța judecătorească din acest an, iar acum greva și dacă mai au ”norocul” să mai prindă vreo două proteste, prind sigur nunta de aur.

Dincolo de aspectele care-l lovesc direct pe omul de rând, judecătorul Mircea Amza, președintele Judecătoriei Piatra-Neamț, ne-a declarat că speră ca până săptămâna viitoare să se lămurească lucrurile și să se ia o decizie la nivel național: ”Noi suntem nemulțumiți de lipsa de personal în primul rând și de faptul că un judecător are între 1.000 și 1.200 de dosare pe an. Dacă ar fi mai puține, atunci toate procesele ar merge mai repede și toată lumea ar avea de câștigat, inclusiv avocații și părțile care n-ar mai sta până la 1 noaptea în sala de ședințe. Nu vreau ca lumea să perceapă că este vorba despre bani aici sau nu despre niște bani care ne-ar intra nouă în buzunar, ci despre finanțarea unui sistem care ar trebui să funcționeze în beneficiul tuturor”. (C.M.)


ȘTIRE INIȚIALĂ: În vreme ce ministrul Justiției ar fi dispus verificări în privința instanțelor care au declarat că intră în grevă, în județul Neamț cel puțin, protestul este mai mult declarativ. Judecătoria Piatra Neamț, care a anunțat că nu mai soluționează decât cauzele urgente, are lista de ședințe la fel ca în fiecare zi, iar pe 12 septembrie a înregistrat noi dosare. La Tribunalul Neamț, protestul este încă în studiu, iar magistrații vor purta banderole albe până pe 16 septembrie, urmând ca, pe 19, să reevalueze situația și să decidă dacă intră în grevă.

Lista revendicărilor magistraților cuprinde adoptarea memorandumului privind justiția, demisia Ralucăi Prună, înlăturarea inechităților salariale, majorarea schemelor de personal astfel încăt să scadă încărcătura de dosare pentru fiecare judecător și să se poată asigura dreptul la concedii și la sănătate în muncă.

Spre deosebire de magistrații de la tribunal, care încă așteptă să vadă cum va evolua situația, cei de la Judecătoria Piatra/Neamț au anunțat că vor soluționa doar ”dosarele cu arestați preventiv sau arestați la domiciliu, cauzele de competența judecătorului de drepturi și libertăți și cauzele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, iar în materie civilă cererile de emitere a ordinelor de protecție, cererile de suspendare provizorie a executării silite, ordonanțele președințiale cu minori, cauzele urgente cu minori“.

Instanțele din Târgu Neamț, Roman și Bicaz nu au niciun fel de anunț pe portaluri proprii referitor la protest, deși toate figurează pe lista judecătoriilor care au declarat grevă.

Cât despre Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, cel mai mare din județ, procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt, ne-a declarat: ”Am primit memorandumul, l-am analizat, sunt acolo niște chestiuni de bun simț, dar n-am putut adopta nicio hotărâre, pentru că mai bine de jumătate dintre colegi sunt în concediu. Nu suntem în grevă, deci să nu stea criminalii liniștiți!”. (C.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.