Cum a descoperit părintele Mihoc dracul la Spitalul din Piatra Neamț și pe slujitorii săi: doctorii și asistentele!

În mediul online și pe pagina parohiei ”Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, a apărut un comunicat, interesant, atât prin conținut. cât și prin modul de adresare, destul de puțin specific pentru niște preoți ortodocși. Tema, una  majoră pentru Biserica Ortodoxă Română, este ”ortodoxia ierarhilor români semnatari ai hotărârilor sinodului din Creta”, având ca punct de plecare un document, prin care mai mulți oameni din Biserica Ortodoxă sau din jurul ei au contestat sensul ortodox al semnăturilor și au cerut semnatarilor dezicerea de hotărârile Sinodului.

Trecând peste faptul că oamenii care merg la Biserică, simplii credincioși, sunt total dezinteresați de interpretarea canoanelor în funcție de poziționarea unora sau altora în conflictul, mocnit sau deschis, dintre Patriarhie și Mitropolia Moldovei. În acest comunicat, chiar și în cazul celor mai puțin cunoscători ai fenomenului, frapează violența limbajului și faptul că, sub aparenta apărare a mesajului Mitropoliei ieșene, el nu face decât să întrețină un conflict care, o spun tot mai multe voci, ar trebui să se soldeze cu reoganizarea administrativă a Mitropoliei, rupând de la aceasta tot ce înseamnă județ Neamț și având ca finalitate apariția unei instituții în jurul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, subordonată direct Patriarhiei.

Trecând peste titulatura ”Consiliul parohiei și credincioșii”, între semnatarii comunicatului îi regăsim pe părintele Ioan Mihoc, șeful Șeminarului Teologic ”Veniamin Costachi” din Vânători Neamț, și pe adjunctul său, Viorel Laiu. Ei sunt și administratorii unei mănăstiri care există doar în acte, precum și ai unui așezământ unde turismul se îmbină armonios cu mesele festive pentru foarte multe autorități laice. Publicăm comunicatul in integrum, dar atragem atenția asupra unor pasaje.

În primul rând, autorii textului își arată neputința de a explica bunilor credincioși, simplu și pe înțelesul tuturor, un adevăr simplu: că ortodoxia este adevărata credință. Faptul că acest ADEVĂR are nevoie de canoane explicative – explicate, la rândul lor, în cărți pe care enoriașii nu le au și, oricum, nu le pot înțelege, dat fiind limbajul criptic – ne arată adevărata problemă a unor slujitori ai bisericii, care, în fața unor contestări organizate și – suntem de acord aici – interesate, nu sunt în stare să argumenteze decât prin jigniri sau limbaj violent. Atunci când nu este criptic…

De fapt, întreg comunicatul este un îndemn spre a-l forța pe Mitropolitul Teofan să treacă la măsuri radicale: ”E adevărat că și noi avem nemulțumirea noastră față de ierarhii Bisericii. Se dovedesc a fi mult prea îngăduitori cu cei ce provoacă neorânduială și schismă în comunitatea creștinilor. Oare nu ar trebui să ne păzească de răutatea lor? Dacă sfintele canoane  spun clar că aceștia trebuie să fie caterisiți și îndepărtați din Biserică, de ce ne lasă ierarhii pe mâna lor?”. Probabil că există argumente în acest sens, dar câtă cădere au ei să pice în același păcat precum cei care contestă semnăturile de la Sinod.

Spitalul Județean Neamț, cu biserica în epicentru
Spitalul Județean Neamț, cu biserica în epicentru

Iar atacul, total neortodox, la adresa unui preot din Piatra Neamț, pe care semnatarii îl judecă, îl condamnă și îl anatemizează, pare mai mult opera unor procurori staliniști decât a unur oameni ai bisericii: ”Un anume Mihail – un fel de slujitor la spitalul din Piatra Neamț”, ”Se plâng bolnavii că Mihail de la spital nu mai ajunge pe la ei, nu are timp nici să slujească în biserică. Are tot felul de ucenici pe care îi trimite, el vine numai duminica să le predice supușilor lui. Și aceștia trebuie să-l asculte că așa le stă bine”…

După această analiză, urmează diagnosticul: preotul este posedat de diavol și, odată cu el și slujitorii săi, doctorii și asistenții! Textul este halucinant: ”Mihail îi va rezerva un salon. Va fi bine îngrijit acolo dracul, că Mihail va pune pe toți ucenicii lui, doctori și asistenți, să aibă grijă.

Nu discutăm aici opiniile și acțiunile preotului Mihail Popescu, nici resorturile care l-au făcut să semneze comunicatul la care se face trimitere. Ce știm sigur este că s-a implicat într-o mulțime de acțiuni publice cu caracter ortodox, iar asocierea sa cu diavolul nu face deloc bine Bisericii.

Argumentul că se plâng credincioșii și de aceea trebuie pedepsit – dat afară din sânul bisericii? – este pueril. Dacă ne-am lua, noi sau Mitropolia, după mulțimea de plângeri la adresa modului cum este condus și gestionat Seminarul teologic, ar trebui să conchidem că acolo trebuie făcute, Doamne ferește, slujbe de exorcizare?

În concluzie, din punctul nostru de vedere, vorbim despre un comunicat nefericit, care nu face decât să atâțe vrajba, să incite la ură și, sub marca lămuririi unor aspecte teologice, să (pro)ducă îndepărtarea unor persoane incomode, care, întâmplător, ocupă și niște locuri interesante, cu mult potențial, de tot felul.

Valentin Bălănescu

Textul comunicatului, pentru conformitate :

«Surprinși și întristați de „Comunicatul cu privire la începerea nepomenirii ierarhului…”, noi, preoții slujitori și credincioșii ortodocși din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Tg. Neamț, care dorim să rămânem, în continuare, în adevărata comuniune a  Bisericii, cu ierarhii noștri, Mitropolitul Teofan și ceilalți, ne exprimăm îngrijorarea că o ceată de așa ziși apărători ai ortodoxiei vor să se erijeze în conducătorii poporului dreptcredincios, dând comunicate în numele Bisericii, vrând să arate cât sunt ei de importanți.

Aceștia, profitând de faptul că mulți dintre bunii credincioși nu au la dispoziție cărți ce cuprind canoanele date în timp de Biserică, în mod eronat și mincinos se folosesc de enumerarea unor canoane, care de fapt sunt foarte clare.

Exemplu. Ei aduc ca argument pentru nepomenirea ierarhului canonul 31 Apostolic. Ce spune de fapt acest canon?: „Dacă vreun preot, desconsiderând pe propriul său episcop, ar face adunare osebită (separată) nevădindu-l cu nimic vrednic de osândă pe episcopul său în privința dreptei credințe și a dreptății, să se caterisească acela ca iubitor de stăpânire; căci este uzurpator. De asemenea și ceilalți clerici și (anume) câți se vor adăuga (atașa) lui, iar laicii să se afurisească.”     

Asemenea și celelalte Canoane invocate, toate vorbesc, de fapt, de obligațiile preoților de a fi ascultători episcopului lor și de a-i pomeni în cadrul sfintelor slujbe. Și aceasta nu pentru că episcopul ar avea nevoie de rugăciunea unor schismatici, dar aceasta este dovada că preotul respectiv este în comuniunea Bisericii.

Nu poate fi pusă în discuție ortodoxia ierarhilor noștri semnatari ai hotărârilor sinodului din Creta. De ce erezie poate fi vorba? Erezie este atunci când cineva susține învățături dogmatice false. Sinodul nu a avut în discuție nici o învățătură dogmatică. Deci reprezentanții Bisericii noastre nu puteau să susțină sau să fie de acord cu vreo erezie oarecare.

E adevărat că și noi avem nemulțumirea noastră față de ierarhii Bisericii. Se dovedesc a fi mult prea îngăduitori cu cei ce provoacă neorânduială și schismă în comunitatea creștinilor. Oare nu ar trebui să ne păzească de răutatea lor? Dacă sfintele canoane spun clar că aceștia trebuie să fie caterisiți și îndepărtați din Biserică, de ce ne lasă ierarhii pe mâna lor? Oare nu cumva bunătatea lor și îndelungă răbdarea lor spre aceștia expun comunitatea la dezbinare și ură?

Auzim că este vorba de câțiva preoți călugări și câțiva preoți căsătoriți (un anume Ieronim de la Codrii Pașcanilor, un anume Mihail – un fel de slujitor la spitalul din Piatra Neamț și alții). Spunem un fel de pentru că nu-i putem numi părinți ai Bisericii. Părinții Bisericii nu dezbină pe fiii lor.

Acești slujbași sunt atât de ocupați încât nu mai au timp de slujirea lor. Se plâng bolnavii că Mihail de la spital nu mai ajuge pe la ei, nu are timp nici să slujească în biserică. Are tot felul de ucenici pe care îi trimite, el vine numai duminica să le predice supușilor lui. Și aceștia trebuie să-l asculte că așa le stă bine… Are destul de lucru cu ierarhii aceștia neascultători. Ce altceva să mai lucreze în Biserică? Ei au încheiat toate luptele: cu păcatul, cu răutățile acestei lumi, cu sărăcia poporului, cu necazurile copiilor din orfelinate, cu durerea bătrânilor din azile, cu prostituția, cu necazurile prin care trece instituția familiei… Totul este rezolvat. A mai rămas una: trebuie puși la punct ierarhii. Prea își fac de cap. Cum să îndrăznească ei să ne pună în dialog cu lumea? Noi suntem niște „guru”, lumea trebuie să ne aplaude, să ne sărute mâna, nu să ne pună la treabă.

Pe cine reprezintă ei? Cui fac jocul? Ce interese străine de Biserică și neam promovează ei? Să nu fim naivi, ei sunt plătiți de cineva să destabilizeze Biserica Ortodoxă Română. Fac mai mult rău decât toți sectarii. Credem că sunt posedați. Rugați-vă pentru ei, fraților, să nu ajungă batjocură dracilor. Vorba Părintelui Cleopa: „Râde dracul de ei cu gura până la urechi. Se îmbolnăvește dracul de râs. Așa de tare se îmbolnăvește, încât săracul drac trebuie să se ducă la spital”, iar noi spunem: nu-i bai, că are unde la spital. Mihail îi va rezerva un salon. Va fi bine îngrijit acolo dracul, că Mihail va pune pe toți ucenicii lui, doctori și asistenți, să aibă grijă.

pr. Ioan Mihoc
pr. Ioan Mihoc

Ce buni ierarhi avem în Biserica noastră și cum ne batem joc de ei! Vrem să-i distrugem psihic, încetul cu încetul. Ei nu mai trebuie să se gândească la felul cum pot sluji mai frumos Biserica Domnului, ci la felul cum trebuie să le dea raportul lui Ieronim, lui Mihail, Proclu, Sava și ucenicilor lor. Nu cumva s-au abătut de la gândirea acestor neisprăviți, nu cumva au îndrăznit ei să gândească? Cine le-a permis? Trebuie să vină să facă metanie la aceștia ori de unde ar veni, că altfel… urmează „comunicate”.

Cei care lansează acest comunicat afirmă că ei doresc să rămână în comuniunea „tuturor arhiereilor ortodocși”, dar cum se poate întâmpla aceasta când ei sunt despărțiți de ierarhul lor și în schismă? Oare nu sunt ei niște mincinoși, care vor să mintă pe bunii credincioși? Dar, de fapt, sunt dovediți că sunt mincinoși, întrucât majoritatea celor 1000 de semnături publicate și cu care se laudă ei sunt niște falsuri. Degeaba spun ei că vorbesc în numele celor 1000 de ortodocși, pentru că vom dovedi că majoritatea celor care apar cu semnătura ori nu au fost nici măcar întrebați (fiind înscriși în fals, cu semnături false), ori prin minciună și înșelătorie i-au înscris acolo (întrebându-i doar atât: vrei să aperi și dumneata ortodoxia?). Aceștia toți se dezic de aceste semnături și de acești schismatici. Noi ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată pe cei care, în numele poporului dreptcredincios, se folosesc cu îndrăzneală obraznică de buna credință a unor creștini evlavioși. Rugăm în același timp pe toți cei care au semnat fără să știe exact despre ce este vorba să-i dea în vileag pe acești impostori mincinoși. Domnul să-i judece!

Pentru a ne edifica în obligația pe care o avem în a păstra unitatea Bisericii și a fi în comuniunea sfinților, împreună  ierarhi și credincioși, rugăm a se analiza și următoarele:

Canoanele: Apostolice: 31,39,55,74;

                    6 al sin I ecumenic;

                    8, 9, 18, 21, ale sin IV ecumenic;

                   34 al sin. Trulan;

                   6 al sin. de la Gangra;

                   5, 14-15, ale sin de la Antiohia;

                   12, 130, ale sin. de la Cartagina;

                   13, 15, ale sin. de la Constantinopol (861);

                   1, al Sf. Chiril al Alexandriei;

                  45, 82, ale Sf. Ioan Postitorul și ale Sf. Vasile, și multe altele.

Semnează:

Slujitorii bisericii:

Pr. Prof. Ioan Mihoc

Pr. Prof. Dr. Mihai Vizitiu

Pr. Prof. Constantin Mosor

Pr. Prof. Constantin Vasilescu

Pr. Prof. Viorel Laiu

Consiliul și Comitetul Parohial și

Credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Tg. Neamț»

 

2 comments

  • Politichia de mărgăritar. ..

    septembrie 3, 2016 at 8:20 am

    Cine semnează articolul ? Mevita felicitări !!!

  • Elena

    septembrie 3, 2016 at 7:49 pm

    Cui foloseste acel comunicat de la Targu Neamt? Oare trebuie sa lustruiasca preotii papucii Inaltului chiar cu asa de mult venin? S-or fi murdarit in Creta chiar asa tare? Acum, serios vorbind, fiind din P. Neamt si cunoscand ceva din activitatea parintelui Mihail Popescu, nu cred ca acestui preot i se poate reprosa ceva din punct de vedere a serviciului si a dreptei credinte. “Domnii parinti” (care cred ca nu sunt chiar domni si nici parinti) ar trebui sa fie un pic luati la intrebari de Inaltul Teofan, pentru atitudinea lor.

Comentariile sunt închise.