Portret de city-manager: Geanina Fedeleș

geanina fedelesLa cei 37 de ani ai săi, Geanina Fedeleș a ajuns administratorul public al orașului Târgu Neamț. Cu experiență câștigată ca manager la Asociația ”Valea Ozanei”, apoi pe lângă primarul Daniel Harpa, în calitate de consilier personal al acestuia, Geanina Fedeleș pare a fi exemplul potrivit pentru orice femeie dornică de o carieră construită prin muncă și profesionalism. Drumul până aici n-a fost pe cât de ușor pare la prima vedere, a avut și piedici, a avut și lauri. Acum, din funcția de city-manager al Târgului, Geanina Fedeleș are patru ani în față, pentru a demonstra, încă o dată dacă mai era nevoie, că o femeie poate conduce un oraș.

* ”Trebuie să-mi placă ceea ce fac și să am încredere în oamenii cu care lucrez”

Absolventă a Facultății de Filosofie, secția de Științe Politice, a Universității ”Al.I. Cuza” din Iași, cu master în Studii Europene, de la Centrul de Studii Europene, din cadrul aceleiași universități, Geanina Fedeleș este prima care recunoaște că, în viață, practica este cea care contează. ”Am făcut liceul la Târgu Neamț, actualul Colegiu Național «Ștefan cel Mare». În ceea ce privește parcursul meu profesional, nu a fost întotdeauna ușor să trec de la teorie, de la școală, la practică. Bănuiesc că pentru niciun tânăr nu e… Pentru mine a fost important să îmi placă ceea ce fac și să pot avea încredere în oamenii cu care lucrez”.

Indiferent de funcționa pe care a avut-o la un anumit moment, Geanina Fedeleș consideră că a rămas același om. A încercat din fiecare postură să ia ceea ce trebuie pentru a avansa, dar fără să i se urce succesul la cap. De altfel, chestiunea succesului său a pus-o față-n față cu, surprinzător, răutatea oamenilor: ”Sunt exact aceeași persoană care eram și înainte de a fi city-manager. Totuși, n-am putut să nu remarc un lucru ciudat în această perioadă, de când am schimbat biroul. E drept, am văzut asta la puțini oameni, dar tot mi-a dat de gândit. Când am avut probleme în viață, am avut ocazia să cunosc bunătatea oamenilor, dar acum, când am un succes să-i spunem, am avut ocazia să le cunosc răutatea. Probabil nefericirea altora ne face să apreciem propria fericire și viceversa. Dar, cum spuneam, sunt puțini din aceștia; cei mai mulți s-au bucurat pentru mine și m-au felicitat sincer”.

* ”Uneori, sunt tentată să renunț la carieră pentru familie”

geanina elevaÎntre copilăria și adolescența mea a fost o diferență de la cer la pământ”, mărturisește Geanina. ”Am fost un copil foarte cuminte și fericit, iar în adolescență am fost opusul. Cât despre întâmplările care mi-au marcat viața… se pare că încă nu pot vorbi despre ele, ceea ce înseamnă, probabil, că nu le-am depășit cu totul”.

Soțul meu încă mă mai surprinde plăcut. Deci, pot spune că încă nu-l cunosc”.

geanina si fiulVenirea pe lume a singurului copil al familiei Fedeleș i-a schimbat viața Geaninei și spune, cu toată convingerea, că nașterea copilului nu a fost o piedică în a-și urma parcursul profesional: ”N-aș putea măsura, dar, oricum, ne-a influențat mult în bine. Ne-am dorit foarte mult acest copil și, de când s-a născut, viața noastră s-a schimbat complet. N-am considerat niciodată că sarcina și primii ani din viața lui Ștefan mi-ar fi blocat în vreun fel evoluția. Mai ales că, în ziua în care am născut, am dat și ultimul examen din penultima sesiune, iar mai apoi l-am luat la Iași și am dat licența”.

Cum este mama Geanina Fedeleș, cum este soția Geanina Fedeleș și cum se împacă aceste două calități cu cariera profesională? Iată ce ne răspunde: ”Destul de prost. Uneori sunt tentată să renunț la partea profesională din acest motiv. Și, totuși, băieții mei m-au susținut și m-au înțeles întotdeauna. Sper să reușesc să mă organizez mai bine pe viitor în această privință! Am marele noroc să fiu într-o căsnicie în care ne respectăm mult spațiul personal și avem încredere unul în celălalt”.

* Primarul Daniel Harpa – greu de consiliat?

geanina (1) Cât a fost consilierul personal al primarului de Târgu Neamț, Geanina Fedeleș a avut o perioadă încărcată, dar, printre multele atribuții și responsabilități, între ea și Daniel Harpa s-a cimentat o relație profesională bazată, în primul rând, pe foarte mult respect. Spune că, în general, Daniel Harpa e un primar care ascultă sfaturile care i se dau și, din când în când, mai ține cont de ele. ”Am ajuns consilierul primarului Daniel Harpa după primul festival mediaval. Cred că atunci am avut ocazia să ne cunoaștem ceva mai bine și am acceptat propunerea dumnealui de a ocupa postul de consilier. Cât despre atribuții, erau multe, de la organizarea de evenimente la consiliere pe probleme de imagine, diverse adrese, relația cu anumite institutii din subordine, ONG-uri etc. Domnul primar uneori îmi asculta sfaturile, uneori nu. E un om care ascultă părerile celorlalți înainte de a lua o decizie, ceea ce mi se pare foarte civilizat. Eu, în ssfaturile pe care i le-am dat, am încercat să nu mă las influențată de simpatii sau antipatii. Respect mult munca oamenilor și sunt de părere că deciziile părtinitoare pot afecta destine. Domnul primar, chiar dacă pare o persoană ușor influențabilă, este, de fapt, un om corect. Este un foarte bun lider și cu siguranță motivația sa în ceea ce face este una corectă. Își dorește mult să dezvolte acest oraș și a avut reușite notabile. Cu siguranță, este motorul a tot ceea ce se întâmplă. Țintește întotdeauna foarte sus și, de cele mai multe ori, reușește ce își propune. Este omul potrivit la locul potrivit”.

* ”Prioritatea mea sunt proiectele cu finanțare europeană”

 Ce a împins-o să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de city-manager al Târgului? ”Echipa și faptul că aveam multe proiecte începute împreună”, răspunde hotărâtă. ”Lucrăm în această perioadă la câteva proiecte pentru care dorim să obținem finanțare din fonduri europene, dar mai avem în vedere și îmbunătățirea serviciilor administrației publice locale, prin înființarea unui birou unic, dezvoltarea paletei de evenimente ale orașului, înființarea unui incubator de afaceri și altele”.

Trecerea de la privat la stat, de la manager al Asociației ”Valea Ozanei” la primărie, n-a fost pe cât de greu s-ar fi așteptat: ”Îmi place să învăț lucruri noi, să cunosc oameni noi. Iar colectivul din Primăria Târgu Neamț este unul foarte frumos. Oriunde mai sunt divergențe, dar, una peste alta, sunt oameni cu experiență în domeniul administrației publice, care lucrează de mulți ani în primărie și care merită tot respectul nostru. În această instituție, se rezolvă sute de cereri zilnic. Oamenii fac greșeala de a considera că activitatea funcționarilor din primărie se rezumă la cele două-trei greșeli mediatizate. Nici pe departe! Se muncește până seara și-n week-end dacă e nevoie. De multe ori, oamenii vin și spun că ei plătesc taxe și impozite și trebuie să fie respectați. Perfect de acord! Dar trebuie să știe că, pe lumea asta, respectul este de un singur fel: reciproc!”.

* ”Dezamăgiri nu prea am, pentru că nu am nici așteptări”

geanina si sotulGeaninei îi place să citească, să meargă mult pe jos, în plimbări lungi, dar nu de una singură. ”Plimbările astea îmi limpezesc gândurile. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, să călătoresc, să înot, să petrec, să ies cu prietenii, să merg la film, să vizitez muzee… Îmi place Crăciunul și îmi place a doua zi de Crăciun, pe care, în cele mai multe rânduri, o petrec cu prietena mea, Ana-Maria. Îmi place să primesc daruri, îmi place și mai mult să ofer daruri. Îmi place munca mea”.

Nemulțumiri? Dezamăgiri? ”Cea mai mare nemulțumire a mea este că nu îmi ajunge timpul să fac tot ce mi-am propus. Cât despre dezamăgiri, nu prea am. Pentru că nu am nici așteptări. Prefer să fiu surprinsă plăcut decât dezamăgită”.

* ”Împart oamenii în proști și deștepți, nu în femei și bărbați”

 Sfaturi pentru femei pentru o carieră de succes? ”Nu am fost niciodată o feministă. Profesional vorbind, mai degrabă am împărțit oamenii în proști și deștepți, decât în femei și bărbați. Și, totuși, le-aș sfătui pe doamne să își facă timp pentru ele, pentru ce le place, și să aibă inițiativă. Până nu fac asta, nu vor ști de ce sunt în stare. Și sunt în stare!

Ciprian Traian STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.