Polițiștii se pensionează în masă, ministerul angajează 5.400 de oameni

politie ecusonAvând în vedere deficitul de personal din Ministerul Afacerilor Interne, acutizat în acest an prin valul masiv de pensionări, conducerea MAI anunță scoaterea la concurs a 5.416 de posturi, din care 2.853 sunt destinate Poliției Române. ”Totodată, vor fi organizate concursuri de angajare în Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Imigrări, precum și în alte structuri MAI”, se arată în comunicatul ministerului. ”Din totalul de posturi scoase la concurs, 1.029 sunt destinate ofițerilor și 4.387 agenților/subofițerilor. De asemenea, 1.396 funcții sunt destinate încadrării de specialiști a căror pregătire de bază nu poate fi asigurată de către școlile MAI”.

Prin angajările din sursă externă, MAI urmărește reducerea deficitului de personal, care în prezent este de 17.500 de funcții. De la intrarea în vigoare a noii legi a pensionării au plecat din sistem, în medie, câte 1.000 de persoane pe lună, astfel că la nivel național 8.026 de angajați MAI au încetat raporturile de muncă.

La nivelul județului Neamț se menține un ritm de 5-6 pensionări pe săptămână, mai cu seamă în ultimele 5 luni. În schimb, angajări nu s-au făcut decât cele pentru posturile comunale de poliție. Iar promoția de absolvenți repartizați în acest an județului Neamț include doar doi ofițeri și 14 subofițeri. ”Legea actuală este foarte bună și noi am susținut-o, pentru că permite oricui are 47 de ani împliniți și 25 de ani vechime să se pensioneze”, a declarat agentul Neculai Isache, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. ”Ca să diminueze deficitul de personal MAI are varianta angajărilor din sursă externă, dar și alte soluții. De exemplu îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor. Și atunci oamenii nu vor mai pleca la 47 de ani, ci vor lucra până la 56 de ani”. (C.M. )

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *