Sentință definitivă în dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan – 6 ani închisoare cu executare!

gheorghe-stefan-3Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat sentințele în dosarul Microsoft. Decizia e definitivă și irevocabilă, iar anii de închisoare sunt cu executare.

 • Dumitru Nicolae – 2 ani și 4 luni de închisoare, 2.000.000 de dolari confiscați, plus un milion de euro;
 • Dumitru Cocoș – 3 ani și 4 luni, 9 milioane de euro confiscați;
 • Gabriel Sandu -3 ani;
 • Gheorghe Ștefan – 6 ani și 3.996.360 euro confiscați

În luna martie, un complet de la ÎCCJ a dat sentința în primă instanță: Nicolae Dumitru – 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocoș – 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan – 3 ani cu executare.

Un procuror DNA a cerut, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unor pedepse maxime pentru cei 4 inculpați din dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, fostul ministru Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

La termenul de luni al procesului, un procuror de la DNA a declarat în sala de judecată că instanța de fond a aplicat pedepse mult prea mici în acest dosar.

În luna martie, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru – 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocoș – 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan – 3 ani cu executare. În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul “proporționalității” în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Claudiu Florică și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

“La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere. (Mesagerul de Neamț)

One comment

 • Cacareaza

  octombrie 4, 2016 at 10:15 am

  Prea putin. MUUUlt prea putin pentru cata lume a facut sa sufere acest tiran…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *