Scandal electoral ALDE cu ea însăși

aldeCampania electorală pentru parlamentare, cuminte altminteri, s-a încheiat abrupt și violent pentru Alianța Liberalilor și Democraților lui Tăriceanu, cel puțin în Neamț. În seara dinaintea alegerilor parlamentare, a izbucnit un conflict pe bază de pumni și înjurături din toată gama, inclusiv cea genealogică, între Alexandru Mihai, candidatul ALDE de pe poziția 1 la Senat, și puitorii de afișe din gruparea Asaftei&Daniel Chițoiu, candidatul ALDE de pe poziția 1 la Camera Deputaților. Departe de noi gândul că, în acest fel, se anunță o răzmeriță la nivel parlamentar între cele două Camere.

De fapt, Mihai s-a trezit că afișele sale, lipite cu trudă și aracet pe un panou din cartierul Mărăței ( și nu numai), au fost acoperite cu altele din care zâmbea larg Chițoiu. După niște declarații politice reciproce, în care fiecare din adversari și-a expus pumnul de vedere, s-a făcut un apel la 112 pentru reclamație și justă soluționare. Telefonul l-ar fi dat ultragiatul Alexandru Mihai, care, între timp, probabil după ce a văzut și câtă importanță au avut afișele în rezultatul ALDE, s-a trezit din ultraj și a vorbit despre incident cu o ușoară jenă: ”Am sunat la 112, am fost chemat la poliție, dar nu m-am dus”. Întrebat despre intenția de a reclama lipitorul de afișe marca Chițoiu, Alexandru Mihai a răspuns ”Nu pot să confirm, nu pot să infirm” și cu acest răspuns a stat în brațe până la finalul convorbirii.

Dincolo de dilema ALDE Neamț privitoare la cine stă deasupra (în afișe, evident), rămâne aspectul legal. Care, în cazul de față, nu există. În ciuda faptului că s-a reclamat la 112, nu este nicio încălcare a legii electorale, fiindcă e vorba de spațiul de afișaj al ALDE, disputat de un candidat ALDE și de un alt candidat… tot ALDE. Or asta deja este conflict intern și se rezolvă într-o mare adunare generală sau, după cum s-a demonstrat la Neamț, într-o mică adunare prezidată de Ion Asaftei, cel mai președinte al celei mai organizații a celor mai liberali dintre democrați.

Dana Ostahie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *