Alertă de înșelătorie: O firmă din Germania escrochează oamenii de afaceri din Neamț!

Proverbiala corectitudine nemțească se completează în această perioadă cu zicala legată de uscăturile fiecărei păduri. O firmă aparent din Germania și-a întins tentaculele până la noi în țară și, de curând, chiar în județ, păgubindu-i pe oamenii de afaceri, într-un model de escrocherie care deja a intrat în atenția instituțiilor abilitate să le cerceteze și să le pedepsească.

sursa foto: Let's Talk Payment
sursa foto: Let’s Talk Payment

În ultima vreme, mai multe firme din județul Neamț au fost contactate, via corespondență chipurile oficială, de firma DAD – Deutscher Adressdienst GmbH. Cu puternic parfum de credibilitate, inclusiv printr-o adresă aparent administrativă – Alter Wall 65, 20457 Hamburg, Germania -, această societate pare că solicită verificarea datelor de contact ale firmei, ca și cum între ea și firma la care trimite solicitarea ar exista o colaborare de când lumea.

De fapt, nu există! Solicitarea firmei nemțești este, de fapt, o comandă deghizată, iar oamenii de afaceri care au căzut deja în capcană s-au trezit că au de plătit facturi de sute de euro, de regulă în jurul a 677 de euro. Pentru servicii de publicitate, chipurile, dar servicii pe care ei nu le-au comandat, nu le-au contractat și nici nu le-au primit.

Oficialii din Neamț atrag atenția tuturor întreprinzătorilor din județ să nu dea curs acestor solicitări. Dacă, totuși, se întâmplă ca unii să fi răspuns deja la solicitarea nemților și să fi primit deja factura, pentru a evita necazurile ulterioare e de preferat să se adreseze instituțiilor care îi pot ajuta, dar în principal Poliției Neamț, care are atribuții în constatarea infracțiunilor.

De asemenea, Camera de Comerț și Industrie Neamț le poate pune la dispoziție un model de scrisoare de răspuns către firma nemțească și, totodată, un model de sesizare către IPJ Neamț. Prin Liana Botezatu, de la compartimentul Juridic al CCI Neamț – telefon 0233 216 663 -, se pot obține relații suplimentare.

E de preferat ca aceia care au primit deja factura de la firma nemțească să folosească modelul de adresă pus la dispoziție de CCI Neamț și, respectiv, de sesizare la IPJ Neamț, fiindcă toată șmecheria este că răspunsul trimis de ei firmei DAD se poate considera, formal, un contract. Iar dacă escrocilor nu li se dă de înțeles că li se refuză plata, se poate ajunge în instanță – deși e greu de crezut că firma germană ar acționa în acest sens, dar, totuși, se poate -, iar judecătorii s-ar putea pronunța în favoarea țeparilor. Pentru că, dincolo de escrocherie, răspunsul din România se poate considera comandă fermă, iar factura primită și necontestată se consideră neonorată.

Prin urmare, feriți-vă de DAD – Deutscher Adressdienst GmbH! Nu plătiți nicio sumă și nu răspundeți la solicitarea de furnizare a datelor cardului de credit, chiar dacă firma germană va încerca să vă preseze, prin diverse căi, inclusiv notificări că vor crește cheltuieli, că vă transferă cauza la un avocat sau la recuperatorii de creanțe etc.

Cum funcționează schema înșelătoriei și cum e cunoscută Deutscher Adressdienst GmbH ca un cal breaz în toată Europa puteți afla de aici.

(D.O.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *