Neamț: Deocamdată nu sunt probleme deosebite din cauza vremii

zapada-1Potrivit datelor centralizate la ISU Neamț, până în acest moment (6 ianuarie, ora 9.00), au fost probleme mai mult pe partea cu alimentare electrică în câteva localități. Este vorba despre localități de pe raza comunelor Bozieni, Poienari și Pâncești, unde arborii au căzut peste liniile de alimentare cu curent electric și au afectat peste 2.156 de oameni. Între timp, avariile au fost reparate, dar mai sunt posibile alte asemenea evenimente nedorite, pe fondul intensificării rafalelor de vânt în perioada următoare. În raport, se menționează că „vântul va avea intensificări cu viteze de 50-55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. Începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade”.

Este de menționat că ISU Neamț a trimis un echipaj format din 3 subofițeri, cu 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată) în sprijin, la ISU Brăila, unde sunt deja probleme deosebite din cauza vremii.

Pe râul Bistrița, începând din coada lacului Izvoru Muntelui pe toată lungimea aferentă județului Neamț, se manifestă fenomene specifice de iarna (aglomerări de ghețuri, gheață la maluri). În aval, la 5 km, de la viaductul Poiana Largului până la podul de la  Ruseni, pe o lungime de cca. 12 km, sunt aglomerări de ghețuri, cu grosimi cuprinse între 0,2 și 4,5 m, cu ochiuri și canal dezghețat, cu lățimi de la 2 la 6m pe cca. 10% din lungimea tronsonului, parțial coborât pe mijlocul albiei.

Prefectul județului, Niculina Dobrilă și subprefectul Iulian Jugan, alături de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), au participat ieri, 5 ianuarie, la prima videconferință condusă de noul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, având ca temă gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice în județele aflate sub avertizare cod galben și portocaliu. ,,La noi în județ toate forțele sunt pregătite. Am transmis autorităților locale avertizarea de cod galben și le-am solicitat să instituie serviciul de permanență. Lucrările de deszăpezire pe drumurile naționale, județene și comunale sunt acoperite cu contracte cu firme specializate sau vor fi efectuate în regie proprie. Stocurile de materiale antiderapante și de motorină sunt așa cum prevăd normativele. Vom acorda o atenție deosebită și persoanelor fără adăpost, care vor fi găzduite de centrele destinate acestui scop. Noaptea trecută, în aceste spații au fost cazate 37 de persoane”, a spus prefectul Niculina Dobrilă. (Ana Moise)