De-ale învățământului în Neamț : directorul adjunct care nu există dar este numit și plătit

pietricica turism

Viorel Stan, generalul care n-a avut nicio treabă cu învățământul toată varaLa Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț, după celebrul concurs pentru ocuparea funcțiilor de directori, noua și vechea directoare a instituției este Melania Pleșa. Despre concurs și concurența de la șefia centrului, puteți citi aiciaici și aici.

O informație de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț aduce în spațiul public o situație cel puțin ciudată, legată de „numirea” unui „director pe postul de adjunct” de la CJRAE. Potrivit documentului publicat pe site-ul Inspectoratului , în care apar numele tuturor directorilor numiți prin detașare, în dreptul CJRAE se prezintă numele directorului adjunct eliberat din funcție – adică Maria Cristina Araveicei – și numele directorului adjunct numit prin detașare – tot Maria Cristina Araveicei. Asta în condițiile în care metodologia de concurs, pentru ocuparea funcției de director de școală, spune că este interzis să fie numit același director dacă nu a participat la concurs sau dacă nu a fost admis la concurs. Inspectorul școlar general, Viorel Stan, a explicat, pentru Mesagerul de Neamț, că, de fapt, funcția de director adjunct la CJRAE există și nu prea !!!??: „Acela nu este post ocupat prin concurs. Nu există în nomenclatorul nostru postul de director adjunct la CJRAE. Ca și cum ar fi un fel de coordonator. Ei mai au în subordine un organ, Centrul Județean de Asistență Pedagogică (CJAP) și de obicei care răspunde de acesta este adjunctul. Dar este cu titlul de onorific, nu este plătit. Noi nu am făcut numire. Este numită de ei (probabil, referindu-se la membrii CA-ului de la CJRAE – n.red)”, a precizat inspectorul Stan.

Dacă facem o retrospectivă scurtă, vedem că, în septembrie 2015, același ISJ anunța că locul directorului adjunct de la CJRAE, pe atunci, ocupat de Sorina-Mihaela Vasilescu-Apostol, a fost dat, cu numire, doamnei Araveicei. Ce să înțelegem de aici? Că documentele de la Inspectorat se fac, din când în când, în dorul lelii?  Oare CA-ul CJRAE este deasupra CA-ului Inspectoratului Școlar?

Pentru a lămuri această situație, am cerut un punct de vedere și directoarei Pleșa. „Nu există director adjunct la noi. Este funcția de coordonator CJAP, iar postul acesta (de adjunct – n.red.) nu a fost la concurs. Nu știm nici noi de ce apare pe lista cu numiri. Nu am făcut eu lista aceea. Este asimilat funcției de director adjunct. Normal, în ordinul nostru de funcționare al CJRAE apare ca și coordonator CJAP, unitate subordonată CJRAE, dar este funcție de conducere. De aceea e vorba despre o asimilare, dar nu apare ca și director. E o funcție plătită conform OUG 20 pe 2016. Numirea o face Inspectoratul Școlar pe postul de coordonator CJAP. Într-adevăr, e o situația cam ciudată, deoarece Ministerul nu pune la punct situația”, a precizat Melania Pleșa.

În concluzie, singurul post de conducere dintr-o instituție aflată sub coordonarea CJRAE, implicit a ISJ Neamț, ce nu poate fi disputat prin concurs este cel de coordonator al CJAP. Dar este de conducere și plătit. Punct. Restul este reformă făcută ținându-se cont de meandrele concretului și mult profesionalism. (M.T.)

N.R.: Interesant este că doamna director adjunct/ coordonator CJAP a fost numită pe funcție de același consiliu de administrație care a trimis-o și în comisia de concurs pentru postul de director. Altfel spus, cercul se închide întotdeauna. Ceea ce nu exclude, să ne înțelegem foarte bine, o bună pregătire profesională sau un concurs ținut la limita de sus a corectitudinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.