Premieră la Târgu Neamț: Datini pătate cu Halloween

Pe 2 ianuarie, la Festivalul  Obiceiurilor și Tradițiilor de la Târgu Neamț, pe lângă cele câteva zeci de formații și bande de arnăuți, mascați și urători, s-a aflat și o ceată de tineri, care și-au dat în stambă. Și lor, dar și oficialilor care s-au străduit să organizeze evenimentul de la Târg. Demonstrând un simț al umorului cel puțin morbid, dacă nu chiar patologic, respectivii s-au strecurat printre sutele de târgoveți adunați la festival, plimbând pe unul din ei într-o cadă, plină de apă și spume, doar în boxeri, ca să nu spunem în chiloți. Ba, de fapt, să spunem.

foto-mascat-cada foto-mort-in-cada

Individul plimbat cu cada a fost remarcat de toată lumea, ceea ce probabil a și fost intenția, fără ca vreunul din gașcă să-și pună măcar problema că întinează un festival al tradițiilor și obiceiurilor. Reacțiile primite de la spectatori, în general de repulsie, dar n-a lipsit nici indignarea, nu i-au impresionat pe fanii Halloween-ului, care și-au văzut de baie treabă.

Dinspre autoritățile târgnemțene, cele care s-au dat peste cap ca să iasă o ediție reușită a festivalului și anul acesta, am aflat că indivizii cu pricina nu au avut nicio legătură cu programul oficial, ci doar s-au nimerit să fie pe acolo, raliindu-se din proprie inițiativă la un eveniment demult anunțat. ”Nu știu cine sunt tinerii respectivi, dar știu în mod sigur că nu au fost invitați oficial, nu fac parte din nicio trupă inclusă în programul oficial și cu greu putem considera că au de-a face în vreun fel cu tradițiile. Este regretabil că au apelat la acest mod pentru a se face vizibili. Noi am dorit ca, prin acest festival, să oferim posibilitatea ansamblurilor care promovează tradițiile și datinile strămoșești să se prezinte în fața târgnemțenilor și a celor care au ajuns pe meleagurile noastre cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Este unul din evenimentele cu care dorim să ducem mai departe obiceiurile noastre, păstrate din străbuni, un festival cu care dorim să ne facem orașul cunoscut. Din păcate, s-a petrecut și acest incident, deși respectivii, repet, nu au fost printre grupurile selectate de noi pentru a participa la festival. Vom lua toate măsurile ca, la edițiile viitoare, să fim mai atenți și aceste lucruri să nu se mai repete”, a declarat Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț. (D.O., C.T.S.)

3 comments

 • constiinta

  ianuarie 4, 2017 at 3:50 pm

  Na, spuneti voi! Daca erau niste copii mai intelegeam, teribilisti; dar asa? S-a pus buhaiul ala cu burta in sus in cada. Spuneti voi cat de incult, de nesimtit, de animal sa fii astfel incat sa faci asa ceva.

  Răspuns

 • cristian liv52

  ianuarie 4, 2017 at 4:44 pm

  domnul cu nume de organ genital masculin de unde ai scos de spagi si alte alea daca esti frustrat din fire si nu ai curaj sa_ti pui numele mai bine nu mai comenta

  Răspuns

 • Marița

  ianuarie 4, 2017 at 11:41 pm

  Si la Raucesti a fost un grup care au purtat cu ei un sicriu ,capacul,o drujba adevarata,…drac cu coada etc. Rasplata a fost ca s au cam plimbat pe drum fara a fi primiți de gospodari.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *