PMP a divorțat discret de PSD la Piatra Neamț

Colțul PMP care a rupt majoritatea în Consiliu

Ședința Consiliului Local Piatra Neamț de astăzi, 23 februarie, a fost importantă doar pentru că a fost arătat caronașul galben de către PMP aliaților din PSD-ALDE. Practic, cei trei aleși ai PMP, viceprimarul Cătălin Gavrilescu, Marius Ghineț și Cristian Sauciuc au votat, pe ici pe colo, prin punctele esențiale, alături de PNL, lăsând PSD-ul în afara jocului.

Declarația lor de independență, anunțată deja în Mesagerul de Neamț, pe care o putem numi fără a greși “efectul Bichineț”, nu rezolvă mare lucru în Consiliul Local, atunci când este vorba despre hotărâri importante, care trebuie luate cu două treimi din numărul consilierilor. Dimpotrivă, pare să fi ascuțit și mai mult săbiiile. În acest moment lumea se întreabă cât de curând se vor schimba agamanii la societăți ale Consiliului Local și cât de repede unii directori. Abia atunci vom înțelege exact care este interesul alegătorilor și de ce nu mai coincide cu interesul acelorași alegători de la momentul constituirii Consiliului Local Piatra Neamț.

Pe timpul ședinței, după ședință, reacțiile de satisfacție ale peneliștilor au fost evidente (“s-a produs o breșă”; “a fost altceva, au scăpat oamenii de dictatură și au votat cum le-a dictat conștiința”; ‘să vedem ce mai face acum pesede-ul”), iar după, la conferința de presă a primarului Chitic s-a subliniat cu satisfacție că ‘unii consilieri locali au votat altfel decât li se impunea înainte’, dar că “tot nu a fost ședința cum ar fi trebuit să fie”. Chitic a aruncat în continuare săgeți către PSD, apropo de comunicatul trimis înante de sedință:”au ajuns la mine oameni din grupul PSD care mi-au spus că au aflat de comunicat din presă și că le este rușine că-I întreabă oamenii ce votează”.

Din păcate, am asistat din nou la prestația uneori hazlie a consilierului Tihenea, președinte de ședință, care a fost pus la punct, pe lege, de vreo două ori de secretarul Florin Fecic. Tot din păcate, nu se întrevede prea curând o majoritate care să voteze bugetul municipiului, oricum plin de găuri.

Avantajul schimbării de astăzi este că de-acum primarul Chitic nu se mai poate plânge că nu are majoritate și trebuie să-i asume mandatul iar PSD trebuie să pună mâna pe carte, să învețe să facă opoziție, să amendeze proiectele proaste sau interesate și să aștepte un alt moment prielnic pentru a reuși majoritatea. De aici am putea avea premisele unui consiliu mai pregătit și responsabil, atent la nevoiele cetățeanului, nu doar la interese de partid, indiferent care este acesta, care să gândească în perspectivă, nu să se bată aiurea pe proiecte sterile și fără orizont.

Ședința a mai arătat arătat din nou că nu se cunosc proiectele, mai grav, că nu sunt înțelese, că sunt neînțelegeri chiar în interiorul grupurilor și că există o maxima crispare în rândul consilierilor PSD.

Valentin Bălănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.