Pofta de carte la Văleni și Valea Ursului

pietricica turism

În anul 2000, voluntara Peace Corps, Leslie Hawke – mama cunoscutului actor Ethan Hawke – descoperă copii cerșind în centrul Bacăului, așa încât, în numele ONG-ului în cadrul căruia fusese desemnată să își desfășoare activitatea, ”Fundația de Sprijin Comunitar”, se hotărăște să aplice pentru finanțare pentru a-i ajuta pe acești copii să meargă la școală. După un an, lui Leslie i se alătură Maria Gheorghiu și, după ce pun bazele Asociației OvidiuRo (OvR), împreună, după ani de muncă, presărați și cu realizări (cum ar fi programele  educaționale pentru copii ”Gata, Dispus și Capabil”, ”Cartiere mai bune” și ”Fiecare Copil în Școală”), inițiază, în anul 2010,  programul ”Fiecare Copil în Grădiniță”, în parteneriat cu Ministerul Educației.

În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la peste 18% și se estimează că, în prezent, doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie formală (în ciuda faptului că peste 80% dintre copiii din România frecventează cel puțin pentru un an cursurile unei instituții de învățământ preșcolar). Implementarea programului a dus la emiterea Legii nr. 248/2015, privind stimularea participării la învățămîntul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cunoscută și drept Legea ”Fiecare Copil în Grădiniță”. Legea stimulează participarea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani (inclusiv), oferind câte un tichet social (condiționat de prezență), în valoare de 50 de lei pe lună, familiilor unde venitul lunar nu depășește 284 lei pe membru. În programul național FCG, componenta stimulentului pentru grădiniță este acoperită de la bugetul de stat (anul trecut, s-au alocat aproximativ 70 de milioane de lei), în timp ce responsabilitatea pentru implementarea corectă și eficientă a programului revine primarilor și directorilor de școală.

O componentă a programului FCG o constituie și  Caravana”Poftă de carte”, manifestare planificată a se defășura în perioada octombrie 2016 – iunie 2017.

Zilele trecute, caravana a poposit în județul Neamț, comunele alese fiind Valea Ursului și Văleni. Primarul comunei Văleni, deși extrem de mulțumit de prezența caravanei în comună, nu s-a abținut să nu-și spună cea mai mare neîmplinire: ”Noi suntem comuna în care localitatea centru comunal nu are școală…

Există un  proiect mai vechi pentru construcția unei școli, construcția chiar a început să se ridice, după care a fost abandonată din lipsă de fonduri. Acum, chiar dacă s-ar relua lucrările, școala ar fi mult prea mare pentru câți elevi sunt în Văleni. Toată comuna (adică satele Văleni, Moreni, Munteni și David) numără doar vreo 200 de copii, cu vârste între 3 și 14 ani. Perspective de creștere a indicelui demografic nu se întrevăd, așa încât nici primarul Gheorghe Murariu nu știe cum să procedeze cu școala. Efectiv, funcționează o școală cu 4 clase în satul Moreni și grădinițe în fiecare sat. Există și transport școlar și programe gen ”laptele și cornul”, doar copii nu prea există.

Totuși, la întâlnirea cu echipa caravanei ”Pofta de carte”, au fost prezenți copii din grădinița Văleni și  o parte din părinții acestora. S-au făcut lecturi în grup, s-au creat dialoguri pe teme educative cu părinții, s-a discutat despre necesitatea învățării cititului și practicării lecturii de la vârste mici, iar la sfârșit, fiecare copil și fiecare părinte a primit în dar câte o carte. Ea se numește ”Să mâncăm multe culori” și îi învață pe copii să mănânce sănătos.

OvidiuRo va duce proiectul cu sesiuni de citit interactiv și cărți uriașe ilustrate în comunități rurale defavorizate din toate cele 41 de județe ale țării. Organizația își propune să meargă din ușă în ușă, alături de asistenți sociali și mediatori școlari, pentru a-i atrage pe copii și pe părinții acestora la sesiunile de citit interactiv, să informeze părinții despre importanța educației preșcolare, să-i ajute să-și înscrie copiii la grădiniță, dar și  să identifice  probleme locale și eventuale soluții și, în fine, să raporteze autorităților județene problemele identificate după vizitele în comunități. (D.A.)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.