Prefect înalt politic pentru Neamț?

În ciuda faptului că, în aceste zile, Guvernul Grindeanu nu se simte foarte confortabil și este evident că are cu totul alte priorități, în Neamț încă se simte adierea schimbării Niculinei Dobrilă și a lui Iulian Jugan din funcția de prefect, respectiv subprefect.

Cu iminența unei ședințe de Guvern care, cum s-a dovedit, poate avea loc în orice moment și în care se poate lua decizia înlocuirii celor doi de la Prefectura Neamț, astăzi, 6 februarie, au apărut noutăți pe frontul administrativ al reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Niculina Dobrilă a declarat că nu știe dacă și când va fi schimbată din funcția de prefect, dar se așteaptă la asta. Mai mult, se pare că, la București, există o strategie guvernamentală – care va fi concretizată și într-un act normativ -, conform căreia funcția de prefect nu va mai fi apolitică, ci cât se poate se politizată. ”Repolitizarea funcțiilor și reînființarea funcției de secretar general sunt înscrise în strategia de dezvoltare a funcției publice, care presupune modificarea legislației. Ar trebui să se intervină pe legea prefectului, pe statutul funcționarului public, lucru pe care actualul guvern și l-a propus în stategie. Până la ora actuală, nu s-a definitivat nimic, există doar strategia. Mai există un proiect al codului administrației în dezbatere publică”, a declarat Niculina Dobrilă.

Încă prefect de Neamț, aceasta este printre puținii ocupanți ai acestui tip de funcție care îndeplinește și condiția de înalt funcționar public. În același timp, tot în Neamț, mai avem o seamă de înalți funcționari care s-au școlit în ideea de a ajunge la Prefectură, dar n-au mai apucat, cum este cazul foștilor consilieri județeni Mircea Pintilie și Dan Arnăutu sau al comisarului-șef al Gărzii de Mediu, Iftime Petrariu. Avantajul de CV al Niculinei Dobrilă îi va permite acesteia să nu părăsească breasla, opțiunile fiindu-i cel puțin două: fie va reveni în corpul inspectorilor guvernamentali și se va afla la dispoziția Guvernului, fie va opta pentru funcția de secretar general al Instituției Prefectului, poziție pe care a mai deținut-o vreme de patru ani, din 2001 până în 2005. (G.B.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *