Rămânem iar fără apă? Discuții aprinse Hidroelectrica-autorități județene

Proiectul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru, o investiție foarte mare, de zeci de milioane de euro, care se întinde pe mai mulți ani, a generat discuții chiar înainte de a începe. O etapă a lucrărilor presupune golirea lacului Bâtca Doamnei, locul de unde se face și captarea apei necesare unei bune aprovizionări a orașelor Piatra Neamț și Roznov, precum și a unor comune adiacente. Inițial, se vorbea despre lucrări de cel puțin o lună de zile pe lac, apoi s-a negociat o perioadă mai scurtă. Din punctul de vedere al aprovizionării cu apă, în acest caz greul va trece pe captarea de adâncime de la Vaduri, ceea ce va suprasolicita rețelele, exact cum s-a întâmplat în primăvara anului trecut. Magistrala care trece pe strada Petru Movilă a cedat în martie 2016 și, timp de câteva zile, cea mai mare parte a orașului a rămas fără apă. În halul în care se află rețeaua la nivelul municipiului, în condițiile unei presiuni mărite pe rețele, ne putem aștepta la multe surprize și toate neplăcute.

Cererea celor de la Hidroelectrica a ajuns în comitetul județean pentru situații de urgență, însă, deocamdată, totul a rămas la stadiul de discuții.

Prefectul județului Neamț, Niculina Dobrilă, a spus că ”Noi am avut o întâlnire în urmă cu 10 zile. E vorba de două lucrări pe care Hidroelectrica vrea să le facă în perioada imediat următoare. Lucrările presupun golirea acumulării și consecința diminuării alimentării cu apă. Trebuie găsite niște soluții. Am rugămintea către membrii comisiei, să găsiți soluții”.

Noul director interimar al Companiei Județene Apa Serv, Viorel Marian, a atras atenția în mod deosebit asupra acestei situații. ”Ar trebui să luăm în calcul și alte metode, nu doar golirea. Este foarte simplu să golească. Pentru noi este un mare risc. Ei vor stabili un termen, însă rar se întâmplă să respecte și vom avea o mare problemă. Mai sunt și alte soluții, ei au ales care e mai simplă, din punctul lor de vedere. Noi trebuie să găsim soluția oportună să nu ne confruntăm cu un real pericol”.

În cererea celor de la Hidroelectrica, se vorbește de schimbarea unor grătare la sistemul de pe Bâtca Doamnei. Aparent, n-ar fi mare lucru, dacă nu ținem cont de faptul că în lac sunt multe aluviuni și simpla înlocuire a grătarelor nu va fi probabil suficientă. Acum, autoritățile trebuie să decidă, iar hotărârea trebuie să țină cont repercusiunile privind alimentarea cu apă, dar nici să nu pună bețe-n roate unei investiții mai mult decât necesară și importantă nu numai la nivel județean.

Gianina Buftea

One comment

  • Stiri

    martie 1, 2017 at 9:37 am

    Trebuie sa mai investeasca si bani nu doar sa primeasca de la noi

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *