Din planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, trimis spre aprobare la Ministerul Educației, reiese că, în județul Neamț, sunt 5 unități de învățământ care nu vor mai primi bani de la stat (își pierd personalitatea juridică). Una e din mediul urban, patru sunt din rural. Vor rămâne, deci, 141, valoare care umbrește perspectivele celor care vor să muncească în învățământ și care, dată fiind reducerea, își văd amenințate catedrele.
După cum arată planul de școlarizare, în Neamț, sunt cam 13.200 de copii cu vârsta între 0-6 ani (vreo 8.000 din ei sunt înscriși la grădinițe). Prognoza pentru anul școlar următor arată că numărul va scădea până pe la 11.800, ceea ce nu va rămâne fără consecințe.
Totuși, în momentul de față, cele mai multe ape sunt tulburate de existența seminariilor teologice. Unități care și-au pierdut foarte mult din notorietate și care nu au știut cum să gestioneze – sau nu au vrut – problema scăderii numărului de elevi.
Singura excepție este la Roman, unde Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” a găsit soluția de a nu se ”dizolva”, înființând clase de postliceală. Poate pentru că au vrut?
În rest, legea – care nu permite școlilor să aibă personalitate juridică, deci acces la finanțare, dacă au sub 300 de elevi – lovește puternic în Neamț. Iar soluția găsită la modul general a fost reorganizare, pentru salvarea, volen-nolens, a seminariilor teologice.
De exemplu, ca să nu dispară Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia, i se alipesc încă trei școli – Școala Primară Săcălușești, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Filioara și Școala Gimnazială ”Nicolae Grigorescu”. Este planul oficial, conceput de ISJ Neamț, pentru salvarea seminarului de la Agapia.
Același tipar îl aplică Inspectoratul și într-un alt caz, care deja a stârnit un scandal uriaș, respectiv cel în care e implicat Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Aici, din toamnă, vor fi arondate Școala Gimnazială Nemțișor și Școala Gimnazială Lunca, din Vânători-Neamț.
Salvat este și Liceul Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, prin arondarea Școlii Gimnaziale ”Costache Negri” din Roman.
Nu intră în discuție, Liceul Teologic de la Piatra Neamț, care a asimilat Școala Gimnazială nr. 1 din Piatra Neamț, anul trecut, însă fără tam-tam.
Neasumarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru desființarea seminariilor teologice nu face decât să forțeze mâinile primăriilor, care pot sau nu să fie de acord cu planul de școlarizare propus, însă cu niște riscuri. Dacă, spre exemplu, reprezentanții Primăriei Vânători-Neamț nu sunt de acord cu noul plan de școlarizare, atunci seminarul de la Mănăstirea Neamț nu poate exista decât prin autofinanțare. S-ar transforma într-o școală privată. Este evident că primarii nu-și vor asuma desființarea seminariilor, fiindcă sfera de influență în/din zona Bisericii este una semnificativă.
De ce, în anii trecuți, seminariile au putut funcționa sub efectivul minim pe elevi? Este greu de înțeles. Un lucru este cert: o unitate de învățământ, indiferent de profilul ei, atunci când nu mai are obiectul muncii – în acest caz, elevii – se desființează. De ce nu se aplică în această situație? Un răspuns concret nu există, dar, totuși, cei care reprezintă o comunitate, fiind aleși de comunitate, ar trebui să țină cont și de voința părinților care vor să-și știe copiii departe de jocuri politico-ecleziastice și de decizii luate din motive lipsite de obiectivitate.
Cât despre desființarea seminariilor, este greu de crezut că Biserica Ortodoxă Română nu are posibilități pentru a ține aceste instituții în viață. (M.T.)
Un comentariu
La nivelul. actual de. pregtire. al. seminaristilor. si. la aroganta. lui. Mihoc de. ce ar. mai. functiona