Obiectiv devenit strategic în lupta dintre PSD și Dragoș Chitic plus echipa (PNL, din nefericire, este doar o amintire în zonă), noua Piață Centrală a orașului Piatra Neamț este un bolovan de încercare în lupta politică, din cauza marilor interese financiare. În condițiile în care Consiliul Local Piatra Neamț este încă dominat, deși la limită, de pesediști, iar conducerea executivă este a lui Dragoș Chitic, ambele părți știu că le va fi foarte greu să poată tranșa bătălia. Așa că a început un război de uzură, în care arma lui Chitic se cheamă Urban, societate în insolvență, prin intermediul căreia ar dori să administreze Piața. Mai nou, a fost scos din pălărie și planul LocativServ, în condițiile în care s-ar (fi putut) schimba directorul de acolo. PSD-ul, conștient că nu poate influența direct o decizie privind Piața, a ales ideea unei licitații publice, cu speranța că ar putea interveni direct, prin presiuni publice, asupra modalității în care va fi întocmit caietul de sarcini al licitației. Numai că acesta se află în pixul executivului, care va uza de orice chichiță legală pentru a promova un caiet de sarcini cât mai restrictiv.
În ciuda interesului clar al PSD, care și-a dat seama că strugurii sunt un pic cam sus, trebuie arătat că, din toate punctele de vedere, desemnarea prin licitație a unui administrator la Piață ar fi cel mai corect lucru.
* Primăria și Consiliul Local, cei mai proști administratori
Este cel puțin aberant ca, în anul 2017, când municipiul Piatra Neamț geme de datorii cauzate în mare măsură chiar de societățile municipalității, cineva să susțină că Piața Centrală ar trebui dată spre administrare către CMI Urban SA. Sau către orice altă societate administrată de persoane numite politic, cu consilii de administrație formate din oameni care nu au mai prins lista de partid, din prieteni/ prietene, de partid sau de suflet, a căror singură calitate profesională este că semnează, la ordin, fără să întrebe dacă este și legal ce fac.
CMI Urban a avut pe mână toate piețele din oraș și a produs pierderi uriașe, la bugetul de stat și local, dar și către furnizorii de utilități. Asta în condițiile în care investiții nu s-au făcut, piețele arătau și arată deplorabil și a fost încurajată o mafie a piețarilor, care știa exact cu cine să vorbească și la ce nivel al atențiilor trebuia să ajungă.
Directorii care s-au perindat, administratorii de piețe (în special), angajați de la Urban, toți se fac vinovați de starea de lucruri de la Urban. Nu mergem pe ideea că vreunul din ei a pus focul în piață, dar, în mod sigur, toți s-au bucurat că acesta a rezolvat o mulțime de chestiuni.
La fel de vinovați, dacă nu chiar mai mult, sunt consilierii locali care au supravegheat – că asta trebuiau să facă: să supravegheze ce se întâmplă în societate – jaful de la Urban, l-au binecuvântat și l-au îmbălsămat frumos, până la momentul insolvenței. Până la urmă, ei sunt cheia întregii probleme. Ar fi putut, că îi obliga legea, să atragă atenția Consiliului Local, primarului, orașului, că acolo se întâmplă lucruri grave. Nu au făcut-o, de frică, din interes sau, pur și simplu, pentru că nu înțelegeau lucruri, dar asta nu-i transformă în niște fecioare neprihănite. Mai mult decât atât, în loc să apere bunurile orașului, votau cu voioșie zeci de hotărâri ale Consiliului Local prin care majorau capitalul social al societății.
Cei mai vinovați sunt, însă, membrii Consiliului de Administrație, câți au fost ei, în timp, de când societatea a luat-o la vale. Au luat bani pe administrare, au semnat acte de-a valma, au girat toate prostiile din companie, fără să le pese, pentru că au fost puși acolo prin efectul partidului și/ sau al prieteniei cu decidenții politici.
Este incredibil că nimeni nu face nimic pentru a constata – de demonstrat nici măcar nu trebuie să facă vreun efort intelectual -, apoi să facă cele necesare pentru recuperarea banilor. Este greu să se întâmple asta câtă vreme, din piață, mașinile pline au tot uns lanțul relațional, inclusiv la organe de control.
* Este acum Urban pregătită să administreze?
Cei de la CMI Urban spun că da. Dragoș Chitic, acompaniat de corul consilierilor liberali, consideră la fel. Noi, în ciuda discursului pavat cu intenții bune al administratorului special Ștefan Vulpe, spunem că nu!
Argumente în acest sens sunt destule, dar, înainte de a le enunța, să vedem argumentele celor care dau gir Urbanului.
Primul ar fi experiența și oamenii bine pregătiți. Un argument care cade dintru început, fiindcă oamenii experimentați de la Urban au dus societatea în gaura neagră din care, ulterior, a fost trimisă în insolvență. În acel moment, vorba unui celebru membru AGA, exista acest interes, ”de a acoperi lucruri”. E clar că nu putem vorbi de experiență pozitivă, când piețele de cartier arată ca niște maghernițe din favelele braziliene (tot e la modă să vorbim de investiții în zona respectivă), în timp ce, în jurul lor, toată lumea prosperă.
Al doilea argument este că, în patrimoniul Urban, există o parte importantă din sistemul de canalizare al pieței, un inel care nu s-a făcut pe banii companiei de investiții. Un fel de cui al lui Pepelea, lăsat intenționat acolo, pentru acest moment, al încredințării administrării pieței noi. Este un fals argument, în condițiile în care Consiliul Local reprezintă municipiul Piatra Neamț, acționarul de la CMI Urban. O simplă hotărâre de reducere a capitalului, ca atâtea alte zeci, date pe obiective de interes, ar fi rezolvat problema. Este o chichiță bine găsită, dar care nu obligă pe nimeni să dea o casă în administrare, numai pentru că cineva are o țeavă, care nici măcar nu este a lui, ci este a acționarului.
Argumente contrare există, însă, o mulțime.
Urban se dovedește, în acest moment, un prost administrator și o face în fiecare minut. În această calitate, tolerează situații care, în mod normal, ar trebui să se încheie cu dosare penale. În zona administrată de ei, s-au vândut carne, brânză, la temperaturi de peste 30°C. În aer liber, neacoperite, pline de praf. Plăcinte, pâini se vând și acum la nivelul solului, printre roți de mașini. În aceeași zonă, s-au încheiat contracte pentru vânzarea de produse din pește în zone improprii, punând în pericol sănătatea publică. Tot acolo au stat, luni de zile, chioșcuri și alte construcții, fără ca nimeni să facă nimic în ele, considerându-se piața un fel de zonă de depozitare la îndemâna pilelor celor din conducere.
Societatea Urban și primăria au fost părtașe, din prostie, împreună cu toate organele de partid și de stat care nu au reacționat după ce Mesagerul de Neamț a demonstrat, cu documente, o activitate desfășurată fără cadru legal. Când piața, ca obiectiv, a fost dată Companiei Naționale de Investiții, s-a dat și terenul pe care acum încă se vinde, la chioșcuri și tarabe. Mai mult, luni la rând Urban a încasat chirii și taxe specifice, fără să aibă acest drept, deoarece nu era în măsură să administreze terenul. Nimeni nu a spus nimic, nimeni nu a reacționat, pentru că vorbim aici despre o serie de nereguli grave:
- desfășurarea unor activități pe un spațiu care nu mai ”aparținea” Urban SA;
-
încasarea unor sume substanțiale de bani, pe baza unor contracte care nu mai erau valabile;
-
pe toată această perioadă, alte organe de control, care ar fi trebuit să treacă prin piață, nu s-au sesizat cu privire la acest aspect, deci putem vorbi despre o complicitate de grup;
-
AGA de la Urban, Consiliul de Administrație, deși știau, nu au făcut nimic pentru a stopa activitatea și a intra în legalitate. Nici oficialii din Primărie.
Este greu de înțeles cum o societate în insolvență a putut administra și încasa bani într-o zonă unde nu mai avea dreptul să facă asta. Într-o țară normală, societatea de insolvență ar avea mari probleme în a-și păstra licența de funcționare.
* Urban, un exemplu al neputinței generalizate
A nu se crede că doar CMI Urban este plină de bube. Toate societățile municipiului Piatra Neamț au avut sau au probleme și funcționează doar prin mila Consiliului Local și pixul primarului, atunci când face plăți. În paginile următoare, vă prezentăm un tablou al neputinței generalizate în administrarea bunurilor orașului. Și al intereselor care se întind dincolo de partide. Este dovada că societățile primăriei au fost ”găuri negre” pentru bugetul local.
Valentin BĂLĂNESCU