Doctorița Camelia Smicală candidează în Finlanda

Dr. Mihaela Camelia Jalaskoski (Smicală), din Piatra Neamț, care de 12 ani locuiește în Finlanda și căreia statul i-a (pre)luat doi dintre cei trei copii, candidează la alegerile locale din Tampere.

Despre cazul doctoriței Smicală s-a scris mult în țară, la intervale constante, iar ea însăși ține un ritm alert în postarea unor materiale pe pagina sa de socializare, materiale în care, de regulă, arată cum este supusă unor măsuri discriminatorii din partea autorităților finlandeze și cum copiii sunt îndepărtați de ea sistematic.

Anul acesta, cazul doctoriței din Piatra Neamț a reintrat în atenția autorităților române, tot urmare a eforturilor intense ale acesteia în a găsi aliați pentru a-și recupera copiii. În februarie, deputații din Comisia pentru românii de pretutindeni au precizat că o delegație va merge în Finlanda pentru a discuta cu autoritățile de acolo despre cazul doctoriței, iar la începutul lunii martie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a anunțat demersuri legale în cazul copiilor români preluați de lângă mama lor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuți în România de bunicii materni, din Piatra Neamț.

Până când cazul va fi soluționat, doctorița a luat decizia de a candida, ca independent, la alegerile locale din Tampere (centrul administrativ al regiunii Pirkanmaa), ce vor avea loc pe 9 aprilie. Pe platforma electorală, dr. Camelia Smicală a anunțat că participă la alegeri, printre altele, pentru că se simte nedreptățită de justiție și vrea să ajute oamenii să evite această experiență și, totodată, militează pentru condiții mai bune pentru tratarea pacienților din Tampere (detalii, aici)

În prezentarea proprie, Camelia Smicală spune că provine dintr-o familie de medici, că s-a mutat în Finlanda, în 2005, pentru că s-a ”îndrăgostit de această țară” și că îi place să stea cât mai mult timp alături de copiii ei.

Dr. Smicală a lucrat ca specialist la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în perioada 1999-2005. (T. MARIAN)

2 comments

 • Gheorghe OCNEANU

  martie 10, 2017 at 6:28 pm

  Succes in alegeri

  Răspuns

 • DORICA TOC

  martie 11, 2017 at 4:46 pm

  SI EU I-AS FACE ACEEASI URARE, pentru ca am urmarit cazul in media.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *