Gheorghe Ștefan – achitat pentru spălare de bani

pietricica turism

Tribunalul Neamț l-a achitat astăzi, 9 martie, pe Gheorghe Ștefan, pentru infracțiunea de spălare de bani, care ținea prima pagină a ziarelor în 2014, când a fost trimis în judecată. Au rămas, însă, pe tapet alte două infracțiuni (efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite; și folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite), pentru fiecare din ele instanța stabilind 2 ani de închisoare.

Cum, însă, ambele infracțiuni se regăsesc în dosarul Microsoft, în care fostul primar a primit deja 6 ani de închisoare, pedepsele au fost contopite și a fost aplicată cea mai grea, respectiv 6 ani, sporită cu 3 luni. Prin urmare, judecat în două dosare diferite, Gheorghe Ștefan a primit, practic, doar sporul de 3 luni. Din care se scade perioada cât arestat preventiv și apoi arestat la domiciliu. Astfel, la capătul a trei ani de proces, Pinalti a câștigat o reducere a perioadei de detenție, în executarea căreia se află. Instanța a dispus și ”confiscarea sumei de 3.031.365 de lei, rezultată din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția”, plus o pedeapsă complementară de 4 ani, după executarea celei principale, și plata a 6.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Toate firmele acuzate de spălare de bani (SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL) au fost achitate pentru complicitate la spălare de bani, iar măsurile luate împotriva lor au încetat de drept. Sentința poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

În dosarul Microsoft, Gheorghe Ștefan a primit 6 ani de închisoare și a fost obligat să plătească 3.996.360 euro. (C.M.)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.