DOCUMENTE Se dublează cheltuielile la DGASPC Neamț

pietricica turism

Au crescut costurile pentru întreținerea unui copil aflat în sistemul de protecție al statului, iar consilierii județeni sunt chemați să aprobe un cost mediu lunar pentru 2017 de 2.498 lei. Anul trecut, valoarea aprobată în plen a fost de 1.157 lei.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, în județ sunt 948 de copii aflați în plasament și numărul este în creștere, ceea ce face ca locurile de cazare ale DGASPC Neamț să fie supraaglomerate și să nu respecte standardele în domeniu. În ideea aceasta, conducerea DGASPC Neamț și-a exprimat intenția de a externaliza servicii sociale și către asociații, fundații, instituții de cult. Până atunci, însă, copiii deja instituționalizați implică niște cheltuieli, deloc mici, fapt pentru care, în ședința de vineri, 31 martie, CJ Neamț va trebui să analizeze propunerea DGASPC, de a stabili un cost mediu lunar de 2.498 de lei pentru fiecare copil aflat în grijă.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, din care cele mai recente datează din decembrie 2014, fiecare copil aflat în plasament – indiferent că e la familie, persoană, asistent maternal, centru rezidențial – beneficiază de o alocație lunară, pentru mâncare, haine, încălțări, igiena personală, rechizite, manuale, jucării, transport, etc. Alocația lunară de plasament o plătește Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială celui care are copilul în grijă, indiferent că e persoană sau instituție.

Un alt aspect pe care consilierii județeni îl vor analiza este cel al costurilor cu întreținerea unui copil aflat în situații speciale. Costurile medii propuse pentru 2017 pornesc de la 38.066 lei anual pentru un copil din centrele de plasament și ajung la 113.307 lei pentru un copil cu dizabilități, aflat într-un centru de plasament.

Valorile exacte le puteți vedea aici:

În cazul adulților, costurile cresc, de asemenea, dar nu chiar dublu. Pentru un adult cu dizabilități se estimează costuri de întreținere de 5.360 lei lunar în 2017, față de 3.200 de lei cât a fost anul trecut. Costurile medii anuale pentru serviciile sociale acordate adulților cu dizabilități în 2017 sunt de la 55.954 lei per adult aflat în Centrul de recuperare de la Războieni și ajung până la 80.668 de lei per adult la Centrul de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț.

Valorile intermediare le puteți vedea aici:

Acești bani ar trebui să acopere cheltuielile de personal, cele cu hrana, echipamentul, cazarmamentul, medicamente, materiale sanitare, cheltuieli de întreținere și funcționare a centrelor, protecția muncii, etc. (Gianina BUFTEA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.