Consiliul Județean Neamț respinge, fără drept de apel, acuzațiile făcute de primarii celor două municipii, Dragoș Chitic (Piatra Neamț) și Lucian Micu (Roman), în legătură cu modul cum au fost repartizați banii veniți, via Finanțele Publice, ca sume defalcate din TVA și din impozitul pe venit. La ședința în care CJ Neamț a împărțit banii, Piatra Neamț și Roman au primit, fiecare, câte 100.000 de lei. Evident, insuficient pentru câte nevoi au.
Urmare a demersurilor făcute de cei doi primari, Consiliul Județean Neamț a reacționat, printr-un proiect de hotărâre ce va intra în discuție și vot în ședința din 31 martie. Pentru prima dată în istoria instituției, cel puțin cea accesibilă mass-mediei, se dă hotărâre de CJ privind ”soluționarea unor plângeri prealabile”. ”Soluționarea” propusă de președintele Ionel Arsene, bazată pe expertiza aparatului de specialitate al consiliului, este de respingere, ”ca neîntemeiată, plângerea prealabilă formulată de Municipiul Piatra Neamț, prin reprezentantul său legal, primarul localității, împotriva Hotărârii Consiliului Județean Neamț nr. 49/2017 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2017 și a estimărilor pe anii 2018-2020”. Explicația CJ Neamț este că hotărârea 49 ”a fost adoptată cu respectarea prevederilor legale”, de formă și de fond.
În continuare, la articolul 2 al proiectului propus pentru vineri, se respinge, tot ”ca neîntemeiată, plângerea prealabilă formulată de Municipiul Roman”.
Din expunerea de motive a președintelui Arsene, reiese că, de fapt, doar Piatra Neamț a făcut plângere prealabilă, Romanul preferând varianta, probabil mai oportună, a unei cereri de revocare a actului administrativ.
Dincolo de aceste detalii tehnico-juridice, reținem faptul că banii s-au dat, la cele două municipii nu sunt de ajuns, estimările până-n 2020 sunt de tristă perspectivă, președintele Ionel Arsene este convins că are dreptate când zice că împărțeala a fost echitabilă, Dragoș Chitic este convins că are dreptate să ceară, pentru Piatra Neamț, ”sume semnificativ mai mari”, iar Lucian Micu este absolut convins că ”sumele au fost repartizate discreționar”, fiind lezate ”interesele legale” ale Romanului.
În acest context, când toți cei implicați sunt convinși că au dreptate, rămâne de văzut ce va spune Justiția căreia i se vor adresa nemulțumiții, fiindcă, trebuie să recunoaștem, sunt toate șansele majorității ca proiectul de respingere a plângerilor prealabile să treacă în forma propusă de Ionel Arsene. Mai ales că, după cum precizează directorii de la Juridic și de la Economic, din Consiliul Județean, nulitatea HCJ 49, cea deplânsă de primari, se constată de instanța de Contencios, la sesizarea prefectului sau a oricărei alte persoane interesate, dar, ”a fost adoptată atât cu respectarea prevederilor legale invocate, cât și a celor referitoare la calendarul bugetar, nefiind în situația constatării unei nulități absolute a acesteia”.
Proiectul de hotărâre propus pentru vineri, 31 martie, îl puteți studia aici.
Gianina BUFTEA
Dana OSTAHIE