Petru Paleu a fost trimis în judecată, în ziua de 23 martie, într-un nou dosar în care este acuzat, alături de Marieta Cârligeanu, de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Este vorba despre construirea sălii de sport din curtea LPS Piatra-Neamț, care ar fi trebuit să fie gata încă de acum 6 ani.
Povestea a început în 2008, când s-a organizat licitația, iar Energoterm, firma lui Petru Paleu a câștigat, urmând să execute construcția cu 8.043.002,37 lei și s-o finalizeze pe 5 noiembrie 2010. Termenul nu s-a respectat, construcția a fost executată parțial, iar până pe 31 decembrie 2011 Energoterm a încasat 9.467.534 lei. Contractul inițial a fost prelungit prin acte adiționale, sumele s-au tot mărit, lucrări neexecutate au fost plătite pe baza unor documente false, iar banii din contul de garanții de la BRD au fost transferați în contul curent al Energoterm. Pe scurt, prețul sălii și al anexelor a sărit de la 8 la 12 miliarde de lei vechi, banii au fost cheltuiți, iar sala era la stadiul de structură de rezistență. După atâția ani, Petru Paleu – în calitate de executant – și Marieta Cârligeanu – în calitate de diriginte de șantier – trebuie să răspundă în fața instanței. Liceul cu Program Sportiv este parte civilă în dosar, ca să-și recupereze banii. Povestea sălii de sport a LPS o puteți aprofunda aici și aici.
Ironia sorții, exect pe 23 martie când era trimis în judecată în dosarul LPS, Petru Paleu avea termen la Curtea de Apel Bacău într-un alt dosar, în care este judecat împreună cu fostul primar de Girov, Vasile Olaru. Tribunalul Neamț l-a condamnat, anul trecut, pe Paleu la 3 ani cu suspendare și pe fostul edil la 2 ani cu suspendare. Amândoi au fost obligați să achite Primăriei Girov suma de 935.986 de lei, bani încasați de Energoterm pentru o rețea de canalizare și o stație de epurare care, la fel ca în cazul LPS, n-au fost executate conform proiectului. ”Stația de epurare” de la Girov este, de fapt, un container gol, amplasat pe un teren viran, nu departe de casa fostului primar.
***** LATER EDIT:
La solicitarea Mesagerului de Neamț, Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, a trimis următorul comunicat:
«Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
PALEU PETRU, la data faptelor administrator al SC Energoterm SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals în formă continuată (8 acte materiale),
CÂRLIGEANU MARIETA, diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
SC ENERGOTERM SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 03 noiembrie 2008, între Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț și o asociere de firme din care făcea parte și SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, a fost încheiat un contract de execuție având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea obiectivului „Sală de Sport și Anexe pentru Clubul Școlar Piatra Neamț”.
În acest context, în perioada 2008-2010, inculpatul Paleu Petru a emis către autoritatea contractantă facturi fiscale în valoare totală de 9.656.599 lei și înscrisurile aferente acestora (situații de plată, centralizatorul situațiilor de plată, procese-verbale de recepție parțială, etc.-parte din ele fiind semnate și de inculpata Cârligeanu Marieta).
Facturile respective care atestau în mod nereal executarea unor lucrări de construcții și instalații în valoarea de 2.497.153 lei, au fost achitate de reprezentanții unității de învățământ cu încălcarea dispozițiilor legale.
În aceeași perioadă, pentru a solicita deblocarea sumelor reprezentând garanția de bună execuție (deși nu era finalizată lucrarea și nu era întocmit procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor), omul de afaceri a depus la o unitate bancară 8 înscrisuri falsificate, având drept consecință transferarea sumei de 497.728,11 lei din contul de garanții în contul curent al SC Energoterm SRL Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost creat un prejudiciu Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț în valoare de 2.497.153 lei concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial pentru SC Energoterm SRL Piatra Neamț.
Unitatea de învățământ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză urmând a comunica până la citirea actului de sesizare natura și întinderea pretențiilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.» (C.M.)
Un comentariu
sa termine de construit si plateasca inclusiv despagubiri pentru nerespectarea contractului, si sa fie inchisi penrtu hotiile care le fac , pedepse cu suspendarea este frectie la un picior de lemn.