Bugetul județului Neamț ascunde în cifrele sale o surpriză majoră. Există un domeniu în care Neamțul surclasează celelalte județe, ocupând locul I pe țară, cu un impact major asupra alocațiilor bugetare. Practic, el arată clară o tendiță de creștere într-un domeniu foarte sensibil al vieții sociale locale.
Capitolul de buget “Cultură, recreere și religie” ne prezintă proiecția bugetară pentru anul 2017, fără binecunoscutele rectificări, de cele mai multe ori pozitive. Dacă privin tabelul de mai jos observăm că punctul “contribuții pentru personalul neclerical”, este prins cu suma de 19.410.000 lei, o sumă foarte mare dacă o comparăm cu celelalte puncte ale capitolului ( Teatrul Tineretului- 3.200.0000 lei; Complexul Muzeal Neamț- 635.000 lei; Biblioteca Județeană- 2180 lei etc). Este adevărat că banii vin prin transfer de la Bugetul de Stat pentru personalul neclerical, dar asta nu schimbă cu mult lucrurile. La fel de adevărat este că în privința personalului neclerical Consiliul Județean nu are nici o posibilitate de a schimba ceva, banii vin și sunt dați celor care-i așteaptă.
Potrivit datelor noastre, finanțarea este asigurată pentru 930 de personae care intră în această categorie a personalului neclerical. Este cifra moștenită de anul trecut, deoarece acum ea a crescut la 976 iar pentru diferență se așteaptă o majorare a alocațiilor bugetare.
Interesant este că, într-un clasament neoficial, județul Neamț ocupă primul loc pe țară la numărul de personal neclericat angajat, dacă nu introducem în acest clasament București, capital țării.
O încercare de calcul simplistă, la salariul minim pe economie- 1450 lei- ne arată că avem 930 x 1450 x 12 egal 16.182.000 lei! Diferența până la 19.410.000 lei o reprezintă, probabil, salariile mai mari decât cel la care ne-am raportat. (V.B.)