GALERIE FOTO Cei mai mari scriitori ai țării au venit să-l omagieze pe Ion Creangă

Cei mai influenți scriitori ai țării (Nicolae Manolescu, Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban) au poposit la Piatra Neamț. În această dimineață (30 aprilie), au început lucrările ediției inaugurale a Premiului Național pentru Proză “Ion Creangă”, Opera Omnia, cu un simpozion intitulat: “Ion Creangă, un homerid în povestea fără de sfârșit a lumii”.

Nominalizații primei ediții a Premiului Național pentru Proză “Ion Creangă”, Opera Omnia, care își propune să marcheze cei 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, sunt: Dumitru Radu Popescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban, Petru Cimpoeșu, Gabriela Adameșteanu și Varujan Vosganian. Valoare premiului este de 5.000 de euro.

Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România: “Mi se pare o ideea foarte bună. E și motivul pentru care am vrut să implicăm Uniunea Scriitorilor, în sensul de a face juriul și de a aduna nominalizările pentru acordarea acestui premiu. Ne-am dorit ca acest premiu să fie la înălțimea numelui pe care îl poartă: Ion Creangă”.

premiul ion creanga (1)
premiul ion creanga (2)
premiul ion creanga (3)
premiul ion creanga (4)
premiul ion creanga (5)
premiul ion creanga (6)
premiul ion creanga (7)
premiul ion creanga (8)
premiul ion creanga (9)
premiul ion creanga (10)
premiul ion creanga (11)
premiul ion creanga (12)
premiul ion creanga (13)

Cristian Livescu, președintele Reprezentanței Neamț a Uniunii Scriitorilor din România (USR): “A venit rândul nostru să acordăm un premiu național de proză care poartă numele acestui scriitor universal care este Ion Creangă. A venit rândul nostru să spunem că românul s-a născut poet, dar s-a născut și povestitor“.

Nicolae Breban: “Sunt bucuros că mă aflu aici. E a doua oară când sunt invitat la Piatra Neamț. Sunt extrem de bucuros că se instituie un premiu național de proză în jurul acestei figuri care urcă mereu în prestigiul istoriei naționale literare – Ion Creangă”.

Dumitru Radu Popescu: “Întâi am auzit de Creangă când nu știam să citesc. De Creangă m-am îndrăgostit mai ales datorită unui unchi de-al meu, unchiul Silică, care bea extraordinar de mult dar nu se îmbăta nicidată și atunci mi s-a părut că seamănă cu un personaj al lui Creangă”.

Luni, 1 mai, de la ora 12:00, la Muzeul memorial ”Ion Creangă” de la Humulești, în prezența invitaților din întreaga țară, va fi făcut public numele primului câștigător al Premiului Național pentru Proză ”Ion Creangă”, Opera Omnia. (Ana MOISE)

One comment

  • Viorel Baetu

    aprilie 30, 2017 at 5:44 pm

    Dar ce legatura are Ion Creangă cu 1 Mai muncitoresc? E o lipeală propagandistica…? Sau avem niste bani de cheltuit?

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *