Mariana Papară, după 17 ani pe simezele Galeriei „Lascăr Vorel”

Binecunoscuta artistă nemțeană Mariana Papară expune din nou pe simezele Galeriei de Artă „ Lascăr Vorel” din Piatra Neamț. Intitulată ”Reflecții sindonice între metamorfoză și meditație”, expoziția este prima realizată individual după întoarcerea din Italia. Mariana Papară are la activ peste 20 de personale în Europa și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Până în anul 2000, când a plecat la Torino, unde a înființat prima Galerie de Artă Contemporană din Italia, artista a fost cadru didactic la Liceul de Artă ”Victor Brauner” din Piatra Neamț.

”În anul 2000, doamna Mariana Papară a avut ultima expoziție personală aici la „Lascăr Vorel”. Aveam de-a face acum cu un artist european. Am putea să căutăm cu lumânarea noutățile în această expoziție față de ce știam că face Mariana Papară înainte de a pleca în Italia. Dar nu-i obligatoriu, pentru că asta constat, e un continuu, sunt noutăți evident, dar în detaliu și în verticală, în profunzime, pentru că altfel e o continuare a unor lucruri pe care le-a început în România”, a declarat criticul de artă Emil Nicolae.

”Mariana Papară este de o generozitate extraordinară. Și-a ajutat întotdeauna colegii, s-a bătut pentru ei mai mult decât pentru ea. Este o persoană absolut necesară unui destin plastic pe care trebuie să-l aibă Piatra Neamț și nu numai”, a spus și scriitorul Lucian Strochi.

”Mi-aș dori ca această expoziție, prima personală după atâția ani, să fie ca o dedicație pentru colegii mei, pentru cei prezenți la vernisaj și pentru prieteni”, a afirmat în încheiere artista. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni. (Ana MOISE)

IMG_0232
IMG_0219
IMG_0220
IMG_0221
IMG_0223
IMG_0225
IMG_0229
IMG_0231

 

2 comments

 • Gheorghe OCNEANU

  aprilie 23, 2017 at 11:48 am

  Bine ai venit acasa, Mariana Papara!

  Răspuns

 • Gheorghe OCNEANU

  aprilie 23, 2017 at 11:52 am

  Imi amintesc de o poezie a lui Stefan Octavian Iosif dar si de parabola Fiului ratacitor..
  De mult înstrainatul
  De-abia ce ti-a sosit,
  Asterne-i, mama, patul
  Sa doarma dus baiatul
  Bolnav si obosit!

  Batu el multa cale
  De când te-a parasit…
  Invins de dor si jale,
  Pe prispa casei tale
  Se culca obosit…

  Ci nu-ntreba: pe unde
  A fost si ce-a gasit?
  El rana-si va ascunde
  Si nu-ti va sti raspunde
  Decât: “Sunt obosit…”

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *