Modelul administrativ Chitic la umbra marelui Ștefan. Foto

În parcul din centrul orașului Piatra Neamț, încă un simbol al urbei, locul prin care tot pietreanul își plimbă oasele, câinele sau iubita, este un copac extrem de trist. La o aruncătură de sceptru de statuia marelui domn Ștefan, cunoscut ca iubitor și folositor de codru, răsare o ciudățenie absolut sinistră în materie de ”toaletare”. Este vorba despre un copac atât de ciunțit încât cu greu își mai poate da seama cineva dacă se mai află în viață. Parcă simbolic, copacul este practic înlănțuit de cabluri de sus până jos. Iar pentru ca retina privitorului să fie rănită în profunzime, o minte întunecată l-a ornat cu beculețe, nu știm dacă din cele rămase de la Crăciun sau din seria proaspătă de Paște, înrudită cu ouăle marca ”kitsch” de alături. Într-o parte, chiar cea dinspre statuie, copacul are niște mlădițe care par să fi înfrunzit, dar în rest e absolut inert la explozia naturii, frânată oarecum de capriciile vremii.

copac 2
copac 3
copac 4
copac 5
copac 6
poza statuie

Alăturarea unei statui simbol, într-un loc simbol, cu un copac mutilat ”gospodărește” cu drujba, face parte din efortul general al primăriei. Se poate vedea cu ochiul liber că, dacă s-a asfaltat o stradă, cea de alături e sigur plină de gropi, dacă s-au pus flori în piațeta din fața blocului, sigur în spate e plin de gunoaie și de câini vagabonzi în călduri și dacă planul de covor asfaltic nou se termină într-o intersecție, sigur rămâne câte un ”prag” de care abia treci cu mașina.

Însă în parc e cea mai vizibilă diferența dintre modelul Chitic și marele domnitor Ștefan. Vorbind strict administrativ și fără vreo aluzie la alți purtători ai numelui Ștefan.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *