Festivalul “Lada cu zestre”, ediția a XII-a (26-28 mai)

pietricica turism

Festivalul de artă populară „Lada cu zestre”, ajuns la ediția a XII-a, va avea loc, în perioada 26-28 mai, în Parcul Tineretului din Piatra Neamț.

“Evenimentul complex – ce îmbină componenta artistică cu latura educativă și științifică, toate aflate acum sub semnul culturii populare – reunește meșteri populari din toată țara și specialiști etnografi. Cei circa 80 de meșteri populari din zone etnografice renumite ale României și din Republica Moldova vor expune piese din ceramică, lemn, articole reprezentative pentru portul popular și textile de interior, împletituri din nuiele și sfoară, icoane și pictură naivă, ouă încondeiate, măști populare și articole de podoabă. Pe lângă meșterii care au fost prezenți la unele dintre edițiile anterioare, vizitatorii vor putea constata prezențe noi și valoroase, cum sunt cei veniți tocmai din Caraș-Severin, iar ca element de noutate, meșteri care confecționeză jucării tradiționale”, a declarat muzeograful Florentina Buzenschi.

Tema ediției din acest an este “Copilăria de altădată”. “Ne întoarcem astfel în satul tradițional, ca să vedem din altă perspectivă locul unde s-a născut și dezvoltat cultura populară. Demersul va fi început de dr. Adrian Majuru, autor a numeroase volume de antropologie, dintre care menționăm: «Copilăria la români (1850-1950)», «Destin valah. Povestea unei geografii umane», «Familia Minovici – univers spiritual», «Cum se distrau românii odinioară», coautor sau coordonator al numeroase volume colective, care va susține conferința «Copilăria la români-copilul întunecat»”, a adăugat Florentina Buzenschi.

La simpozion vor participa etnografi de la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” București, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

Momentul special este reprezentat de lansarea volumului “Arta populară a lemnului din județul Neamț”, de Elena Florescu și Florentina Buzenschi (Editura Conta, Piatra Neamț, 2015), un volum finanțat de Consiliul Județean Neamț.

Organizatorii Festivalului de Artă Populară “Lada cu zestre”, ediția a XII-a, sunt Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, care au avut sprijinul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, al Camerei de Comerț și Industrie Neamț, al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, al Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț și al Fundației Cultural-Științifice “Constantina Matasă. (Mesagerul de Neamț)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.