Greu la deal cu boii mici sau despre incompatibilități în Neamț. Actualizare

Actualizare: Am primit la redacție din partea secretarului municipiului Piatra Neamț un document care atestă faptul că Primăria a trimis la ANI, în decembrie, o adresă din care rezulta că starea de incompatibilitate (reală) încetase și că agenția era invitată pe baza documentelor trimise să se pronunțe. Publicăm documentul pentru că este plin de învățăminte despre cum se poate încheia o stare de incompatibilitate.

Din când în când, mai citim câte un comunicat al Agenției Naționale de Integritate – o instituție care nu catadicsește să răspundă la solicitări oficiale, încălcând cu nonșalanță legea -, care ne anunță că un X este incompatibil sau în conflict de interese, administrativ sau penal. După anunț, mai urmează 2-3 ani de judecată, taman bine să se încheie mandatul respectivului ales local, care, să nu uităm, între timp, beneficiază de toate drepturile de ales local și votează hotărâri care, uneori, pot schimba viața unei comunități.

În ultimele zile, am aflat ceea ce se știa deja. Un consilier local pietrean, Valentin Ciobanu, director general la societatea Ava Sting SRL, a vândut ceva echipamente PSI către Locativ Serv. Poate și către alte societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț. Nu contează că suma este mică, important este principiul.

La Vasile Pruteanu, președinte al Consiliului Județean Neamț, suma a fost mare și tot nu s-a întâmplat nimic până nu s-a luat o decizie politică.

În momentul când datele privind contractul și tranzacția au fost făcute publice, lucrurile au intrat în tărâmul fermecat al hârtiilor. Primăria a cerut date în decembrie 2016! Suntem în mai 2017 și primăria cere, acum, din nou, aceleași informații, de data aceasta pentru că le-a cerut ANI! Iar dacă le-a cerut tot ANI atunci despre ce fel de instituții ale statului vorbim?

În timp, la nivelul Consiliului Local Piatra Neamț, a celui Județean, la Roman și în multe alte localități, au fost găsite incompatibilități multiple. Exemplul consilierului județean Gheorghe Vasiloiu, al cărui vot a fost decisiv pentru ca o sumă uriașă de bani să ia calea societății care se ocupa de echipa de fotbal Ceahlăul, nu a generat niciun fel de urmări, deși vorbim de ani buni de atunci. ANI a făcut un raport, care spunea, negru pe alb, că hotărârea cu pricina este nulă de drept. A fost ea anulată? Nici vorbă, că ar fi provocat prea mult deranj funcționăresc și bănesc.

Revenind la Valentin Ciobanu, altfel un om de afaceri onorabil, nu discutăm aici despre reacții politice, poate sta liniștit. Până se mișcă ANI, mai durează câteva luni bune. Apoi, se va judeca vreo 3 ani, timp în care i se va încheia mandatul.

Dacă are bafta, norocul, pisica neagră și horoscopul lui Dan Vasile Constantin, poate mai prinde un mandat, ca să-și prelungească relația instituțională cu draga de ANI.

Valentin Bălănescu